Det gamle sorteringsanlæg skal ikke længere sortere mellem sort og grøn.

Det gamle sorteringsanlæg skal ikke længere sortere mellem sort og grøn.

Et sorteringsanlæg takker af

I 26 år har et sorteringsanlæg sorteret sorte og grønne poser. Det slutter snart

Af
Jørgen Flindt

I mange år kom de fra nær og fjern for at lære mere Vejles optiske sorteringsanlæg, der elektronisk sorterer grønne og sorte poser i hver sin retning, så det organiske affald, der sendes til bioforgasning, ikke blandes med restaffaldet, der sendes til forbrænding.
Men efterhånden er det nogle år siden, at anlægget var nyt og forud for sin tid. I mange år var det et anlæg, folk rejste langt for at lære mere om. Der kom interesserede fra hele verden, men med årene har udviklingen indhentet anlægget, og i eksempelvis Sverige findes større og bedre optiske sorteringsanlæg.
“Det var dengang den eneste af sin slags, og Vejle var ti skridt foran alle andre. Der var wow over det, når folk besøgte det. Men der er ikke mere wow i det længere,” siger Karen Lübben, der er projektleder hos AffaldGenbrug i Vejle Kommune.

Myte

Anlægget har få måneder tilbage at leve i. Det har alle dage været noget, folk havde en mening om. Om ikke andet så har der alle dage været historier, som florerede om, at anlægget ikke engang eksisterede.
“Vi har altid kæmpet med myten om, at det ikke nytter at sortere i grønne og sorte poser, for det blev alligevel bare blandet sammen bagefter. Men det gør det altså ikke, og har aldrig gjort det. Og det kommer det heller ikke til fremadrettet,” siger hun.

Hver sin vej

Med det nye system, der træder i kraft 4. april 2016, vil det organiske affald grønne og restaffaldetsorte poser blive sorteret allerede i den affaldsbeholder, der står ved borgernes hjem. Når beholderen tømmes i skraldebilen, vil restaffaldet og det organiske affald ryge hver deres vej, så heller ikke der blandes de.
“Det betyder, at der ikke længere er brug for en maskine til at sortere poserne. Der vil dog stadig være en maskine, som kigger nærmere på de grønne poser, så al ikke organisk affald sorteres væk fra det organiske.

Publiceret 01 November 2015 11:45