Så skal der snart skiftes dæk

Vinteren er lige om hjørnet, og det er snart tid til at tænke på dækskifte

Vi går en kold tid i møde, og det er tid til at ruste bilen til kampen mod glat føre. Mange danskere udskyder dækskiftet til frosten allerede har sat ind, og det betyder forringet trafiksikkerhed, men også betydelig kø på autoværkstederne, når bilisterne alle skal have skiftet dæk samtidigt. Hos Super Dæk Service i Aabenraa prøver man at komme problemet til livs.
Mange tror fejlagtigt, at vinterdæk kun har betydning for kørslen, når der er sne- og isglatte veje. Det er dog helt forkert. Faktisk burde alle skifte til vinterdæk allerede når gennemsnitstemperaturen kommer under 7 grader. Sommer- og vinterdæk er nemlig lavet af forskelligt type materiale, som egner sig til forskellige temperaturer. Vinterdæk er lavet af en gummiblanding, der giver et blødere dæk, hvilket sikrer et bedre vejgreb under kolde temperaturer.

Vinterdæk redder liv

Selvom der allerede er gevinst ved at skifte til vinterdæk tidligere, så mærkes den helt store forskel typisk, når vintervejret rigtig tager fat, og vi får sne på vejene. En FDM-test viser, at bremselængden ved 80 km/t på sne/fugtig vej før saltning bliver hele 20 meter kortere, hvis der er vinterdæk på bilen.
”Man kan undgå nogle alvorlige ulykker, hvis man husker at skifte vinterdæk i tide, og så er det også vigtigt at man tjekker sit dæktryk jævnligt, så man har det bedste vejgreb og den bedste bremseevne”, siger Kenneth Christiansen fra afdelingen i Aabenraa, der desuden anbefaler, at man får en fagmand til at foretage dækskiftet.
Tidligere erfaring viser, at kulden ofte kommer som en overraskelse for mange bilejere, der som følge deraf alle valfarter til landets autoværksteder samtidigt, og det giver en masse unødig ventetid. Super Dæk Service i Aabenraa tilbyder lige nu stærke priser på vinterdæk, dækhotel og hjulvask og håber derved, at borgerne i Aabenraa vil være tilbøjelige til at skifte bilens vinterfodtøj lidt tidligere end normalt.
Kenneth Christiansen ser frem til at tage imod de mange biler i den kommende tid, så de danske bilister kan komme sikkert gennem vinteren.

Publiceret 01 November 2015 07:00