Målet for Mellerup Naturbørnehave er indtil videre at komme op på 20 børn, og målet er helt sikkert inden for rækkevidde. Her ses Daniel på 4 år, som har gået i naturbørnehaven helt fra begyndelsen

Målet for Mellerup Naturbørnehave er indtil videre at komme op på 20 børn, og målet er helt sikkert inden for rækkevidde. Her ses Daniel på 4 år, som har gået i naturbørnehaven helt fra begyndelsen

En børnehave båret af folket

Lagkagerne, talerne og sangene var klar, flagene var hejst, og kun en enkelt regnbyge kiggede forbi, da Mellerup Naturbørnehave holdt officiel indvielse af børnehaven søndag 25. oktober. Mange havde valgt at slå vejen forbi og fejre, at Mellerup Naturbørnehave nu har været i gang i lidt over et halvt år
 
Der er indtil videre 14 børn i børnehaven, men flere forældre og børn var meget interesserede ved indvielsen og havde mange spørgsmål om, hvad det vil sige at gå i en naturbørnehave. Svaret er forholdsvis simpelt, hvis man kigger på de 14 børn, der ved indvielsen skrålede med på ”Vi er grønne spirer”. Det er nemlig det, som det hele handler om - at flytte børnenes hverdag udenfor i den friske natur, hvor de kan nyde godt af de dejlige omgivelser ved Mellerup med bakker, skov og fjord.
Mellerup Naturbørnehave ligger idag i nogle mindre lokaler lige opad Mellerup Friskole, men ideen er, at der med tiden skal ses på, hvordan der kan etableres nye lokaler, ligesom der arbejdes på at lave et shelter ude i skoven, hvor børnene også kan være. Sparekassen Kronjylland var forbi ved indvielsen og havde ved lejligheden en check med fra bankens gavefond på 5.000 kroner, - som blandt andet skal gå til etableringen af et shelter.  
 
Børn trives og vokser
Det første halve år i børnehaven har meget naturligt været lidt af en etableringsfase for børnehaven, og ifølge Susan Ballegaard Sørensen, som er mor til Daniel på 4 år, der har gået i Mellerup naturbørnehave helt fra begyndelsen, så har dette halve år været en succes.
”Vi er ikke naturmennesker i vores familie, men man behøver ikke være klog for at kunne se, når børn trives og vokser. Det har vores dreng i den grad gjort ved at tilbringe dagen udenfor i naturen og bruge sig selv og sin krop. Han er blevet så modig og er vokset i alt både mentalt og motorisk,” siger Susan Ballegaard Sørensen, som også føler, at hun selv er vokset, efter at sønnen Daniel er startet i børnehaven.
”Daniel vil pludselig ikke længere have de pæne grønne æbler, som jeg køber i butikkerne. Nej der skal helst være nogle buler og brune mærker på æblerne, for dem skærer man da bare lige af og skyller under vandhanen, og så spiser man dem. Så han udfordrer jo også mig,” siger Susan Ballegaard Sørensen, som også fortæller om en anden mor, hvis søn er begyndt at spørge, om moderen har husket en plastikpose, hvis nu de er en tur i skoven.
”For hvis der ligger noget og flyder i skoven, ja så samler man det da op og putter i en pose og smider væk, når man kommer hjem. Det er altså børn fra 3 til 6 år, vi snakker om her,” siger Susan Ballegaard Sørensen, som udover at være imponeret over sin søns udvikling også fremhæver den udvikling, hun mærker generelt i børnehaven blandt børnene.
 
Ro og overskud
”Der er en ro, et overskud, klare linjer og respekt for børnene, og alle uden undtagelser har JA-hatten på i Mellerup Naturbørnehave, også pædagogerne. Det er et sted, som er båret af folket, forældrene, skolen, personalet og børnene, og så skal det nok gå godt,” siger Susan Ballegaard Sørensen.
”Jeg tror aldrig, at jeg har hørt nogen få skæld-ud i børnehaven, og jeg kan nogle gange opleve, når jeg afleverer Daniel om morgenen, at jeg selv falder helt til ro og næsten falder i søvn, når jeg sidder der i børnehaven og skal sige farvel. Det er da fedt at aflevere sit barn i sådanne omgivelser og hos sådan et personale,” siger Susan Ballegaard Sørensen, som udover Daniel også har to større børn, som begge går på Mellerup Friskole.
 

Publiceret 04 November 2015 13:30