Billetter kan reserveres i museets billetsalg på tlf. 79 79 10 90 eller på mail museum@koldinghus.dk. Fotograf: Lisbeth Wilger

Billetter kan reserveres i museets billetsalg på tlf. 79 79 10 90 eller på mail museum@koldinghus.dk. Fotograf: Lisbeth Wilger

Koldinghus fejrer 150 året for Carl Nielsen

Søndag den 15. november hyldes den store komponist

For 150 år siden blev en komponist og musiker født. Søndag 15. November kl. 14-16 inviterer Koldinghus til en anderledes koncert i Riddersalen, hvor fortællinger, billeder og musik tilsammen hylder fødselsdagsbarnet Carl Nielsen.

Carl Nielsen blev født i Nr. Lyndelse på Fyn 9. juni 1865. Han kom ud af en søskendeflok på 12, og boede i sin barndom i et fattigt, men trygt hjem. Trods Carl Nielsens fattige kår, havde han en spirende drøm - drømmen om at blive en verdensberømt musiker og komponist. Drømmen viste sig at gå i opfyldelse.
Carl Nielsen skrev både operaer, symfonier, strygekvartetter og melodier, der blev danske landeplager og klassikere – også efter hans død 3. oktober 1931. F.eks. er Carl Nielsen ophavsmand til både ”Solen er så rød, mor”, ”Jens Vejmand” og ”Jeg ved en lærkerede”. Carl Nielsen giftede sig i 1891 med Anne Marie Brodersen, og med hende fik han tre børn. Hans musik har altid haft en styrke og klarhed. I hans egen tid var musikken nytænkende og moderne, og selv i dag fremstår tonerne nutidige.

Eftermiddagen og fødselsdagskoncerten på Koldinghus byder på et varieret og overraskende udvalg af Carl Nielsens værker kombineret med sjove fortællinger. Derudover vil der være smukke billedpræsentationer, instrumentalmusik og fællessange. Tonerne fra Carl Nielsens musik sættes også i perspektiv gennem musik fra hans samtid.

Det er trioen 'Corde de gioia – Strings of Joy' og dramaturg og historieformidler Lisbeth Weitemeyer, der har sammensat det smukke, varierede og humoristiske program om Carl Nielsens liv og virke. Trioen og Lisbeth Weitemeyer har arbejdet og optrådt sammen ved flere lejligheder i fine kompositioner af musik og fortælling – og gør det nu igen i en hyldest til Carl Nielsen. I koncertens dynamiske kombination af tekst og musik opstår poesi, indlevelse og et lunefuldt udtryk.
Både trioen og Lisbeth Weitemeyer vil bære tidstypiske dragter, der sammen med det øvrige arrangement sætter fokus på den tid, som Carl Nielsens musik blomstrede i. I pausen bliver der serveret kage og fødselsdagskage anno 1930.

Publiceret 04 November 2015 14:00