Daværende viceborgmester Olaf Haahr gik ind i lokalpolitik for at bevare Flemming Christensen (SF) som borgmester. De to gik ind på badeværelset for at snakke hemmeligt med Kristian Thulesen Dahl. Og så blev Vejle regionshovedstad.

Daværende viceborgmester Olaf Haahr gik ind i lokalpolitik for at bevare Flemming Christensen (SF) som borgmester. De to gik ind på badeværelset for at snakke hemmeligt med Kristian Thulesen Dahl. Og så blev Vejle regionshovedstad.

Lokumsaftale gjorde Vejle til hovedstad

Vejle blev regions-hovedstad på grund af en hemmelig aftale, der blev indgået på oliemillionær Olaf Haahrs badeværelse

Af
Peter Friis Autzen

To mænd i hvid smoking går sammen ind på et badeværelse og låser døren bag sig. De skal lige snakke sammen og har brug for fred og ro til at træffe en stor beslutning sammen med en tredje person, som er i røret på en mobiltelefon.
Det er sankthansaften 2004. De to mænd i hvid smoking er Vejles borgmester, SF'eren Flemming Christensen, og oliemillionær Olaf Haahr, som er viceborgmester og byrådsmedlem for SF-borgmesterens støtteparti, Vejle-Listen. Og manden i telefonen er det lokale folketingsmedlem, Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
I løbet af de næste minutter udstikkes en ny kurs for Vejle. Alle tre mænd ønsker at gøre Vejle til en del af Region Midtjylland. Men snakken på badeværelset ender med noget helt andet.
Det skriver journalist, forfatter og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard i sin bog 'Haahr - Benzinkongen fra Vejle'. Bogen udkommer i denne uge.
LÆS OGSÅ: Vejle får nyt parti

Ny kurs i regionskampen

Hvert år fejrede Olaf Haahr sankthansaften i sin private have sammen med byens spidser og venner. Mange af gæsterne tilhørtre begge grupper.
“Mens gæsterne summede rundt i den store have og ventede på, at bålet skulle tændes, ringede Olaf Haahrs telefon. I røret var Kristian Thulesen Dahl, der spurgte efter borgmesteren,” skriver Simon Kratholm Ankjærggaard i bogen.
I 2004 var landets borgerlige regering i gang med at forberede en kommunalreform, som blandt andet ville føre til nedlæggelse af amterne og skabelsen af større regioner.
Kristian Thulesen Dahl, som bor i Thyregod, sidder i Gives byråd. På Christiansborg har han stor indflydelse på VK-regingen.
Den gamle Vejle Kommune stod overfor at blive lagt sammen med fire oplandskommuner - heriblandt Give. Både Flemming Christensen, Olaf Haahr og Kristian Thulesen Dahl mener, at Vejle skal være en del af Region Midtjylland. Og Thulesen Dahl har lovet de to andre at arbejde for dén løsning.

’Haahr - Benzinkongen fra Vejle’ er ude på Turbine Forlaget

’Haahr - Benzinkongen fra Vejle’ er ude på Turbine Forlaget

God handel

Men det var før opkaldet sankthansaften 2004. Forhandlingerne på Christiansborg trak i en anden retning, og Kristian Thulesen Dahl kunne ikke levere det lovede resultat. Så nu var han nødt til at tale med sine allierede i Vejle. Derfor ringede han til Olaf Haahr og spurgte efter borgmesteren.
“Jeg fortalte ham, at han (Flemming Christensen) var her hos mig. Thulesen Dahl spurgte herefter, om vi kunne tale sammen i fortrolighed. Det svarede jeg ja til og hev herefter Flemming med ind på et badeværelse, hvor vi - iført hver vores hvide smoking - gennemførte forhandlingerne,” siger Olaf Haahr i bogen.
Thulesen Dahl forklarede, at den midtjyske løsning ikke længere var mulig for Vejle. Forhandlingerne på Christiansborg trak i stedet Vejle til Sydjylland, og den senere DF-formand bad derfor sin allierede i Vejle om at blive løst fra sit løfte og acceptere Vejle som en del af Sydjylland. Til gengæld ville han gøre Vejle til syddansk regionshovedstad.
Meldingen fik de to smokingklædte badeværelsesgæster til at se på hinanden.
“Det var en skæg situation, men det var en god handel. Flemming Christensen er en stor strateg og pragmatiker. Han kunne se fordelene i det - og sådan blev det,” siger Olaf Haahr i bogen.
Efter telefonmødet gik de to politikere tilbage til sankthansfesten.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl.

Publiceret 04 November 2015 15:00