Forstander Elisabeth Dolmer deler ud af køkkenets lækkerier ved rejsegildet på Klemmenstrupgård. (Privatfoto).

Forstander Elisabeth Dolmer deler ud af køkkenets lækkerier ved rejsegildet på Klemmenstrupgård. (Privatfoto).

Nærighed og galgenhængte dukker i murertøj

KØGE: Mandag den 2. november holdt Produktionshøjskolen Klemmenstrupgård på Klemmenstrupvej 25 i Køge rejsegilde for en ny administrationsbygning og en ny elevbygning.
Vejret var gråt og køligt, men under de hvide pavilloner havde skolens køkken dækket op med pølser og saftevand til alle deltagerne i byggeprojektet og til skolens elever.
Formand for bestyrelsen, Jørn Rasmussen, fortalte om den gamle rejsegilde tradition, som, ifølge gammel skik, blev afholdt for at berolige onde ånder og var et tegn på bygherrens anerkendelse af det udførte arbejde. Undlod bygherren at holde gilde, var det vidne om hans nærighed, og i det tilfælde kunne de fortørnede håndværkere finde på at hejse en dukke i murertøj op i en galge på spærret i stedet for en krans. På den måde kunne alle i nabolaget se, at her var der en bygherre, som ikke behandlede sine håndværkere ordentligt.
Jørn Rasmussen fortalte videre, at arbejdet er forløbet planmæssigt og at Klemmenstrupgård ikke er en nærig bygherre – der var nemlig både Dannebrog og 3 kranse på den nye bygning, som i øvrigt er én af mange om- og tilbygninger, som Jørn Rasmussen har været med til i sine 10 år som formand for bestyrelsen på Klemmenstrupgård.
Denne gang er der tale om to tilbygninger – en ny administrationsbygning og en ny bygning til gartnereleverne, som er vokset ud af drivhuset. Med de nye tilbygninger bliver der frigivet plads i den tidligere administration som led i en fremtidssikring af skolen til at kunne rumme nye strukturer.
Forstander Elisabeth Dolmer holdt også tale, hvor hun, udover at takke de forskellige implicerede i byggeriet, kunne supplere Jørn Rasmussens fortælling om traditionen for rejsegilder, at 1 krans betyder pølser og drikkevarer, 2 kranse smørrebrød og 3 kranse en 3 retters menu.
Kransen for dette rejsegilde bestod af 3 kranse og for ikke at stå tilbage for den gamle tradition, frembragte køkkenet, ud over pølser og drikkevarer, smørrebrød og kage.
Hele ombygningen forventes afsluttet inden for en måned.
pm

Publiceret 04 November 2015 08:30