Udsatte børn fik en pause fra hverdagen

På en weekendlejr i Fredericia fik udsatte børn mulighed for at sætte deres problemer på pause

Det er langt fra alle børn, der har mulighed for at tage i Tivoli, i svømmehallen eller en tur i skoven i deres weekender. Det kan der være mange årsager til. Måske har deres forældre ikke ressourcerne til det, måske er pengene små, eller måske er der sygdom i familien.
Ungdommens Røde Kors har i samarbejde med Egmont Fonden netop afholdt en weekendlejr i Fredericia for børn og unge med somatiske og psykiske lidelser. En af dem er 12-årige Anders Hornstrup. Han lider af OCD, og i hverdagen kan han nemt blive presset, hvis han skal for mange ting:
”Jeg vil bare gerne væk fra hverdagen og få nogle nye venner. Her kan jeg være mig selv – være et rigtigt barn i stedet for at have det svært derhjemme og i skolen. De voksne vil gerne være sammen med én, så det er bare dejligt.”
For nogle af børnene er det første gang, de har følelsen af at være med. Det er et frivilligt fællesskab, som er drevet af unge, voksne rollemodeller – og det giver børnene noget, der rækker langt ud over den enkelte weekend.

Et åndehul

Weekendlejren drives af frivillige, som laver aktiviteter, hvor barndom og ungdom – ikke sygdom – er det centrale. Her får børnene mulighed for at være sammen med jævnaldrene og deltage i et fællesskab, som tager udgangspunkt i konkrete og ”normale aktiviteter” frem for terapi og behandling.
Weekenden bød på alt fra krabbefiskeri og gåture til Halloween-fest med selvudhulede græskarhoveder.
”Vi hæfter os ikke særlig meget ved de her bogstavssygdomme. Det er børn, og de skal bare have det sjovt. Vi giver dem en plads i fællesskabet og sørger for, at de føler, at de er gode nok, og at der er nogle, der vil dem,” fortæller Søren Haastrup, frivillig lejrleder.
Weekendlejren i Fredericia var en del af programmet Plads til Livet, hvor Egmont Fonden i partnerskab med Ungdommens Røde Kors udvikler og gennemfører frivilligbaserede aktiviteter for børn og unge, der er ramt af psykisk eller somatisk sygdom.
Udover lejre rummer programmet aktiviteter som børne- og ungecaféer på hospitaler og mentorordninger.

Publiceret 04 November 2015 08:45