Den nye teaterforestilling på Teater vestvolden november 2015

Den nye teaterforestilling på Teater vestvolden november 2015 " Taynikma "

Pantomime, der gør fantasy til virkelighed

JASMIN LENNERT anmelder Teater Vestvoldens familieforestilling:

I Teater Vestvoldens nye familieforestilling bliver tre hvide lærreder magiske. De tre lærreder udgør kulisserne til stykket “Skyggens Vilje”, der havde premiere i fredags. En forholdsvis simpel foranstaltning, der, når lyset slukkes og projektorerne tændes, bliver til et magisk univers kendt fra bestsellerserien Taynikma.

Med teaterchef Stephan Pollners stemme, som fortæller, føres publikum til landet Tayklanien. Her danser Ene med førende bevægelser ud for at finde sin hidtil ukendte tvillingesøster, der siden de var spædbørn, har været slave hos Skyggekongen. I forestillingen kombineres universet fra Taynikmabøgerne med en blanding af ballet og pantomime. Pantomimen gør rejsen og fantasyuniverset magisk. Let på tå og med førende, kontrollerede bevægelser formår danserne tavst at bringe de magiske kræfter fra landet Tayklanien ud på scenen i Teater Vestvolden. Ikke nok med at pantomimen med imponerende kampscener og ilende flugt gør fantasyuniverset virkeligt. Så giver dansen også både Ene, Skyggekongen og de andre karakterer personlighed. Om det er med kriblende fingre, let dans eller langsomme, snigende skridt, så bliver hver personlighed med pantomimen som værktøj enten mere energiske, uhyggelig eller godmodig. Pantomimen er i “Skyggens vilje” ikke længere fremmed og gammeldags. Dansen og bevægelsesformerne bliver derimod en naturlig del af Taynikmauniverset; - som var det en del af sproget i landet Tayklanien.

Kulisser og pantomimen bliver en helhed

Pantomimen er ikke alene om at gøre den 50 minutter lange forestilling magisk. Ved hjælp af de fire projektorer har tegner Jan Kjær, der også har tegnet universet i Taynikma bøgerne, formået at gøre universet levende. Med den velkendte streg fra bøgerne er sceneskift gjort overflødige. Projektorerne lyser de hvide lærreder op med tegninger fra Tayknimauniverset, der suger publikum ind i fortællingen om Ene. Når danserne flytter sig - om det så er rundt i huset, hvor Ene bor eller på flugten derfra - så følger kulisserne og publikum med. Og når håndjern vejrer i vinden, er det som om, at publikum kan mærke vindpustet. Alt i alt suger samspillet mellem musik, dans og tegneserie selv det voksne publikum ind i en fantasyverden, hvor plottet til slut giver et tvist, som overrasker både børn og voksne. En enkelt smutter, hvor den ene projektor i et splitsekund går ud, river publikum ud af fantasyuniverset og tilbage til virkeligheden. Men det gør intet ved helhedsoplevelsen og følelsen af at have tilbragt 50 minutter i Tayklaninen med Ene på hendes rejse til Skyggekongen. “Skyggens vilje” er i bund og grund et godt bud på, hvordan man åbner børn og unges øjne for en anderledes kulturoplevelse - som pantomime for mange kan være. Stykket spiller indtil den 29. november på Teater Vestvolden, tirsdag - torsdag kl. 11 og 13, fredag kl. 17 og 20 samt lørdag kl. 14 og 16.

Publiceret 10 November 2015 08:00