Kolding tændte lys for Frankrigs ofre

Af
Natalie Stratigos

"Kæmp for alt, hvad du har kært. Dø, om så det gælder. Da er livet ej så svært, døden ikke heller".
 
Torsdag aften var hundredvis af koldingensere mødt op på Akseltorv for at vise sympati for Frankrig efter fredagens terrorhandlinger i Paris, hvor 132 mennesker, ifølge det franske nyhedsbureau AFP, mistede livet.
 
De mange fakler lyste op i efterårsmørket, mens de fremmødte lyttede til aftenens politiske taler. Blandt dem var det lokale folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen (S). Han sluttede sin tale således:
 
"Terroristerne sætter deres forkvaklede, middelalderlige, fascistoide ideologi over menneskeværd og menneskeliv. Selv ikke med så bestialske metoder skal de rokke os en millimeter fra vores værdier. Viva la france. Leve demokrati. Leve frihed. Leve sammenhold".
 
På talerstolen gik blandt andre også Eva Kjer Hansen (V) og Karina Adsbøl (DF). Talerne blev efterfulgt af et minuts stilhed og derefter fællessang af "Altid frejdig når du går", som de indledende strofer også er fra.
 
Midt i den store forsamling stod en flok på godt 25 franske udvekslingsstuderende, for hvem markeringen betød særligt meget. Der blev fældet tårer og krammet, og til sidst sang de studerende den franske nationalhymne Marseillaisen.
 
Tiphaine Boistay var én af de franske studerende, og hun var meget berørt af situationen.
 
"Jeg var her i Danmark, da jeg hørte om terrorhandlingen. Jeg følte mig så magtesløs, for der var intet jeg kunne gøre. Jeg skyndte mig at ringe til alle mine venner og familie for at spørge, om de var okay. Det var de heldigvis. Alle mine tanker går til ofrene og deres familier," fortalte hun.
 
20-årige Samuel Gouillon befandt sig under weekendens terrorhandlinger hos sin familie nær Paris. Han hørte om skyderierne i fjernsynet fredag aften.
 
"Da jeg hørte om skyderierne første gang, vidste jeg ikke, at det var så omfattende, som det viste sig at være. Jeg er dybt berørt, og søndag havde jeg ikke lyst til at forlade min familie og rejse tilbage til Danmark," siger han og fortsætter:
 
"Men jeg er glad for arrangementet i aften og for at føle, at vi står sammen".

null

Publiceret 16 November 2015 19:30