Konksneglene kan blandt andet lamme og udsige muslinger. Få mere natur-inspiration: Facecebook.com/ole.klottrup.fredericia. Foto: Ole Klottrup

Konksneglene kan blandt andet lamme og udsige muslinger. Få mere natur-inspiration: Facecebook.com/ole.klottrup.fredericia. Foto: Ole Klottrup

Naturen lige nu:

Sneglen, der kan spise en musling

Konksneglen kan spises, men ikke mange danskere benytter sig af det

Af
Af Ole Klottrup

Måske har du set, at nogle af vores nye borgere fra Det Fjerne Østen fanger snegle fra Syrekajen. De lader nogle net gå ned på bunden - agnet med døde krabber -og noget tid efter trækker de nettet op med en god fangst af store snegle.
Sneglene hedder konk-snegle. Og konkylierne, du finder på stranden, er tomme konksneglehuse.
Hvis du har været på restaurant i Frankrig, har du sikkert set store fade med muslinger, østers, krebsdyr og snegle blive båret ind - Fruits de la Mer, kaldes det: Havets frugter.
Men her i Danmark er det stort set kun udlændinge, der spiser sneglene. Der er ellers nok af dem, og de irriterer fiskerne ved at gå i deres net og æde af fangsten
Konksneglene lever af orme, andre smådyr og døde fisk. De kan også blokere en muslings skal, så den ikke kan lukke sig sammen. Sneglen skyder så sit svælgrør ind i muslingen og suger den ud. Når en konksnegl får et bytte, udskiller den en nervegift, der lammer byttet.
På vores strande ser man tit nogle gul-hvide klumper af noget, der ligner æg. Og det er netop konksneglens æg, der er skyllet op.
Konksneglen er et rovdyr, men den er også selv bytte for ålekvabber og andre fisk, der piller den ud af huset. Og det er alt sammen lige ude i Lillebælt.

Publiceret 16 November 2015 06:00