Udstilling:

Bogprojekt om udvandring

Sydbank udstiller projekt om udvandringen til USA i 1800 tallet

Siden 2010 har Kolding-forfatteren Ole Sønnichsen gravet i arkiver i USA, Tyskland, England og Danmark for at finde historierne om de 300.000 danskere, der udvandrede til Amerika fra 1850-1920. Projektets andet og sidste bind er netop udkommet – og udstilles i den kommende tid i vinduespartiet hos Sydbank i Kolding.
Nogle drømte om en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre flygtede fra en fortid med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark.

Et bedre liv

Men fælles for de 300.000 danskere – godt en tiendedel af den daværende befolkning – der fra 1850 til 1920 udvandrede til Amerika, var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet, hvor de kunne få del i den amerikanske drøm om en ny begyndelse og social retfærdighed for alle.
Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller journalist og forfatter Ole Sønnichsen fra Kolding i bogværket ”Rejsen til Amerika”. Bind 1 udkom i efteråret i 2013, og bind 2 er netop udkommet på forlaget Gyldendal. I den forbindelse udstiller Sydbank, der har støttet projektet via Sydbanks fonde, bøgerne i vinduespartiet i Jernbanegade i Kolding i den kommende tid.
”Lysten og modet til at rykke sit liv op ved roden og prøve noget helt nyt i et land, fascinerer mig. Og i en tid, hvor vi igen ser store folkemængder flytte sig på grund af drømme og håb om en bedre fremtid i et nyt land, bliver Rejsen til Amerika 2 endnu mere aktuel i forhold til at forstå vores egen udvandringshistorie og danskernes jagt på lykke. Udvandrerne troede ikke længere på et liv i Danmark og søgte en bedre fremtid for dem selv og deres børn,” siger Ole Sønnichsen.
Ingen personer, steder eller begivenheder i Rejsen til Amerika er opdigtede, men fremtræder, som de er gravet frem fra arkiver, breve, bøger og artikler. Ole Sønnichsen har gennem godt 5 år udført det omfattende researcharbejde i henholdsvis USA, Tyskland, England og Danmark.

Publiceret 16 November 2015 07:00