En Rødhals ved Erritsø Bæk. Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen: facebook.com/ole.klottrup.fredericia. foto: Ole Klottrup

En Rødhals ved Erritsø Bæk. Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen: facebook.com/ole.klottrup.fredericia. foto: Ole Klottrup

Naturen lige nu:

Fuglens navn er Rødhals

Rødhalsen er på vagt hele året, og markerer sit område med sang

Af
Af Ole Klottrup

Her ser du den skønneste lille fugl, en Rødhals. Et navn, jeg har lidt svært ved at vænne mig til, for når jeg ser den, dukker det gamle navn op: Rødkælk. Det har ikke noget med en “kælk” at gøre - det stammer fra tysk, Kehle, dvs. strube.
Du har sikkert set rødhalsen, for den er at finde over hele landet - også i Nordafrika og i de vestlige dele af Asien. Den foretrækker at bo i områder med løvtræer og -buske og er derfor ikke helt så almindelig i Vestjylland. Den på fotoet har jeg fotograferet ved Erritsø Bæk, men jeg har set den mange andre steder i kommunen. Den er også almindelig i haver.
Fotoet er taget en hundekold februar morgen, så rødhalsen har pustet sig op - luft mellem dun og fjer holder på varmen.
De fleste andre fugle opretholder og forsvarer kun et territorium i yngletiden, men rødhalsen er på vagt hele året. Den markerer sit område med sang, og du kan derfor også høre den synge i vintertiden. Den synger endog i mørke. Er sangen ikke nok, kan det hjælpe at vise et bredt (alt er relativt!), rødt bryst frem.
Det er heller ikke almindeligt blandt småfuglene, at også hunnen opretholder et territorium - et fødeterritorium - det bliver markeret med sang.
Hvis det bliver en mild vinter, har vi fornøjelsen af de fleste af vores rødhalse - og i tilgift kommer der vintergæster fra nord. Men bliver vinteren hård, trækker mange til Vest- og Sydvesteuropa.
Føden er edderkopper og insekter - så der skal arbejdes hårdt for at finde føden i kolde vintre.

null

Publiceret 28 December 2015 00:00