Debat:

Erindringslejlighed ser ud til at blive til virkelighed

Hans Holmer, næstformand SF Kolding
Skovbogade 8
6000 Kolding

SF-Kolding havde tilbage til budgetforhandlingerne i 2014 et forslag om at skabe en erindringslejlighed i Kolding Kommune. På daværende tidpunkt var der desværre ikke opbakning, men SF har kæmpet videre og nu ser det ud til, at der er politisk opbakning til glæde for de ældre og ikke mindst de pårørende.
I SF gik vi til budgetforhandlingerne med forslag om, at indrettet en lejlighed som et middelklassehjem i midten af 1950'erne.
Indretningen i lejligheden skal være præcis som en lejlighed i 1950erne så ud, lige fra duftene hvor der bliver gjort rent med brun sæbe, sprit og eddike, som man brugte i 1950, til hvad der ligger i skufferne, hænger på væggene og er af møbler i lejligheden.
Erfaringer viser, at indretningen i sig selv åbner mange døre for erindringerne. De ældre erindringer skaber fællesskab. Pludselig opstår en fælles snak, som ellers kan være sjælden når det drejer sig om demente borgere. For det er vanskeligt at være social, når hukommelsen er skadet. Snakken opstår omkring kaffebordet i erindringslejligheden og samtaler om erhverv, husmoderens arbejde, storvask, fagforeninger, udflugter, ferieminder, kolonihaver, badehoteller, cykelture og så videre vil opstå.
SF"s forslag medførte, at der blev lavet erindringskasser, der kan lånes med hjem af de pårørende eller plejecenterets personale fra ”Erindringsbiblioteket”. Nu glæder vi os over, at den sidste del af vores forslag bliver en realitet.

Publiceret 06 January 2016 12:12