Nytårstale:

"Hvis Obama kommer kan han lande i Vojens"

Her kan du læse hele borgmester H.P. Geils nyhtårstale ved mandagens nytårskur

Af
pra

Borgmester H.P. Geils nytårstale på Tørning Mølle ved årets nytårskur:  
Velkommen Nytår og Velkommen herhid. På vegne af Haderslev kommune og Haderslev erhvervsråd er det mig en stor glæde at byde velkommen til årets nytårskur 2016 i centrum af kommunen her på Tørning Mølle.
Vi står i dag lidt tæt, fordi der er over 260 deltagere, men det ser jeg som en opbakning til både kommunen og erhvervsrådet og det er også et symbol på det der er sket i 2015, nemlig at borgerne ,foreningerne og erhvervslivet er begyndt at stå sammen, fordi vi har opdaget at når vi står sammen, så kan vi opnå fantastiske resultater og omtale i alle medier om de gode ting der sker i Haderslev kommune.
Vi indviede det nye sundhedshus i Vojens den 28 februar,som nu er et hus som giver både borgerservice, biblioteksoplevelser og et bedre sundhedstilbud for borgerne i Vojens.
9. april filmen havde premiere den 12. marts i Kosmorama og Haderslev blev til Hollywood for en aften med direkte tv transmission, rød løber, musik og deltagelse af veteraner fra 1940. Det blev en følelsesladet og gribende aften, som selv de topprofessionelle skuespillere måtte overgive sig til, det var en oplevelse for alle 240 deltagere. Filmen blev set af små 12.000 i Kosmorama og 250.000 har været i biografen og se filmen og har givet en pæn tilstrømning af turister til Haderslev for at se de rigtige bymiljøer.
Lystfest 2o15.
Der har været arbejdet med at fornye lysfesten uden at sætte historien og traditionen over styr. Den balancegang lykkedes , aldrig har der været så mange deltagere ,ca 10.000 mødte op denne smukke maj aften, og så 3 D lysshow , lavet af We Create Magic, og alle ung som gammel fik en fantastisk oplevelse. Det lykkedes os, at få samtlige medier til Haderslev med direkte transmission fra TV 2 nyhederne og bagefter så 95.000 filmklippet på You Tube og facebook. Endnu en gang kom Haderslev på landkortet.
2015 var året hvor borgerne på tværs af kommunen i den grad involverede sig og bidrog til udvikling af vores fælles kommune.
Foreningslivet, detailhandelen sportsforeningerne så chancen til at gå sammen om aktiviteter, Hertug Hans , Original, Farmers marked så der virkelig var liv i Haderslev by og blev noget for alle og som gav mere omtale samlet, som hvis arrangementerne var afviklet enkeltvis.
Det gjaldt også det største arrangement som løb af stabelen på frivillig vis, nemlig Stafet for livet i Damparken. Det blev med 7752 deltagere Verdens største udendørs stafet, og som blev et bevis på, at hvis vi står sammen – så kan vi opnå resultater som de kommer rejsende fra USA for at se på, hvordan vi gør i Haderslev og med et resultat på 1,5 million til Kræftens bekæmpelse, en præstation der godt kan gives en hånd til alle de frivillige deltagere og erhvervslivet som bakkede op.
Engagerede ildsjæle fra Gram og Vojens deltog i særlige indsatsudvalg med ideer og planer for udvikling af Gram og Vojens, forslagene er blevet afleveret og der er nu dannet foreninger som skal omsætte ideerne til virkelighed, og byrådet har i enighed afsat 3,5 million til projektet.
Byrådet lancerede det store klima og byudviklingsprojekt omkring Jomfrustien med et opstartsmøde med over 300 deltagere, som fik indblik i de muligheder området har og som de næste 5 år vil forandre bybilledet og forene midtbyen og havnen, så vi også her for sammenhæng mellem gammelt og nyt. 70 personer har meldt sig til arbejdsgrupper til at være med til at få indflydelse på projektet.
Erhvervsklimaet. Jeg gik til valg på at give borgere og erhvervsliv en bedre service, og i samarbejde med erhvervsrådet lagde vi en strategi, hvordan vi kunne forbedre kommunes image. Og efter år med dårlig placering i DI årlige måling, rykkede vi i 2015 40 pladser frem til en 28. plads. Det gjorde at Haderslev blev en af årets absolutte højdespringere, og det skyldes at kommunens medarbejdere på alle områder, var serviceminded, fleksible og hurtige og i samarbejde med erhvervsrådet og det lokale erhvervsliv, har indsatsen båret frugt.
Men vi læner os ikke tilbage, vi fortsætter det gode samarbejde også i 2016. Men som jeg har sagt tidligere, bliver det ikke Haderslev kommune der bliver den første stopklods på et nyt projekt.
Det bliver vi heller ikke på landbrugsområdet, da Haderslev nu er en af de hurtigste til at give miljøtilladelser og vi har et fantastisk godt samarbejde med landboforeningerne, hvor vi i dialog får skabt de bedste løsninger, til et erhverv som I forvejen er trængt, men hvor jeg håber nye rammebetingelser nationalt og ændrede finansieringsmuligheder, kan give positive toner i fremtiden.
Og Jobcenteret nåede også på en 3. plads, til at være dem der bedst kunne få ledige i arbejde, og det skyldes vores dygtige medarbejdere som med de særligt tilpassede pakkeløsninger til erhvervslivet, kunne løse opgaven.
Destination Sønderjylland. Det sønderjyske turismesamarbejde blev en realitet i 2015, med Svend Brodersen fra Gram Slot som formand. Med et nyt og bredt samarbejde kan vi markedsføre og udvikle turismen i hele sønderjylland, til gavn for alle turisterhverv og deltagene kommuner. Alene i Haderslev anslåes det at turisterhvervet bidrager med små 700 millioner i omsætning,så kunsten er at få fat i de kunder, der endnu ikke ved hvad Haderslev kommune indeholder fra Årø i Øst over Tørning Mølle til Gram Slot i Vest.
Vi nåede at komme på top 10 listen med flest solgte byggegrunde i region Syddanmark, nu sælger vi grundene inden de overhovedet er udstykket , alene p.g.a. omtalen og den ændrede boligstrategi som byrådet vedtog i 2015. Og der kan tilbydes både private og kommunale udstykninger, så der er flere valgmuligheder i kommunen.
Der har været en lang række af positive tiltag i hele kommunen, som jeg ikke kan nå at nævne, men Kløften festival kom igennem den øgede konkurrence fra større byer, fordi I som erhvervsliv bakkede op som sponsorer og vi fra kommunen sørgede for at underlaget blev stabilt og tørt.
At Gram Slot til stadighed udvikler sig med koncerter, messer og sågår med tv-transmitteret strikkedyster og naturprojektet med åens nye forløb giver nogle fantastiske rammer, som over 100.000 besøgende kommer til den vestlige del af kommunen, hvert år for at se og deltage i. Flot gået på privat initiativ, med stor opbakning fra lokalbefolkningen og foreninger.
Den mest grønne kommune i Danmark To af verdens største solfangeranlæg i Gram og Vojens, flisfyret varmeværk i Haderslev, spadestik til Biogasanlæg i Hjartbro næsten en halv milliard er der investeret, så CO 2 bliver nedbragt væsentlig i Haderslev.
Vi sluttede året med at være over 56.000 indbyggere så i stedet for en tilbagegang fik vi en lille fremgang og det skyldes jo mange ting, men det er et langt sejt træk og det ser ud til at fortsætte
Og vi sendte en SMUK hilsen til USA's præsident ved at Slesvigske gav koncert den 15 december, så forventer jeg at Obama kommer til Haderslev i år, for at takke.
Og sportsligt var 2015 et fantastisk år. DM I Ishockey og I fodbold har vi afsluttet en af de bedste sæsoner med en fornem 4 plads med 31 point og tilskuerrekord på Sydbank Park. Og Maja Alm vandt 3 x verdensmesterskab i orienteringsløb og er indstillet til Årets Idrætspris på lørdag.
Og vi blev færdige med et oplæg til en uddannelsesstrategi, som der skal arbejdes med i samspil med UC Syd, EUC Syd,VUC syd og Haderslev Handelsskole,så vores status som Uddannelsby for små 5.000 studerende fastholdes og udbygges.
Hvad bringer 2016 så af nyheder. Ja vi startede året med kl. 00.05 med at få direkte TV transmission fra Haderslev Domkirke, hvor Biskop Marianne Christiansen og tyske præst Christa Hansen og vores 2 fantastiske dygtige pige- og drengekor sang Nytåret ind.
Vi indtrådte ved nytåret i Trekantsamarbejdet med Kolding, Billund, Vejen, Fredericia, Vejle og Middelfart. Det er en historisk beslutning, som vi på bagrund af erhvervsrådets strategi, med afsæt i Sønderjylland bliver en del af Danmark i Vækst og får del i erhvervsudvikling både nationalt og internationalt. Det betyder dog ikke vi vender det blinde øje mod syd, vi er og bliver en Sønderjysk kommune.
Vi følger regeringens udspil med valg af flytype til luftvåbenet, så Verdens bedste Figther Wing stadig kan udøves fra Flyvestation Skrydstrup, når den bedste placering, miljø, mandskab og økonomien bliver at fastholde et internationalt luftvåben i Skrydstrup.   At lukning af beredskabscenter Syd, definitivt begraves, nedbørsmængderne i 2015 og følgeskader der er undgået har for længst givet den besparelse tilbage og hvem skulle ellers kunne etablere flygtningecentre med telte og barakker som beredskabscentrene i Danmark og særlig i Haderslev. Det vil det kommunale beredskab som startede op med Aabenraa, Tønder og Haderslev heller ikke kunne klare.
Og netop det at Haderslev fra uge 2 kan huse op til 1400 flygtninge, på 3 centre Beredskabscenteret på Vilstrupvej, på sygehuset og på Asylcenteret i Sommersted kræver samarbejde og hjælp fra lokalbefolkningen og alle myndigheder der er involveret, selv om det er en statslig opgave 100 procent. Derfor bliver der også indkaldt til møde den 13 januar.
Vores nye tilflyttere, de såkalde kvoteflygtninge som vi skal modtage 190 af i år, kræver en stor indsats af alle i kommunen, på sprogskolen og i boligforeningerne og private udlejere og her har jeg en appel til Jer virksomheder, om at være med til få denne store opgave til at lykkes, hvis I har brug for arbejdskraft som ikke i første omgang har spidskompetancerne, men med en veltilrettelagt indsats, kan det være jeres kommende medarbejdere, der kan give et menneskeligt og kulturrelt fornyelse i virksomhedskulturen.
Som verden ser ud lige nu, er det ikke et problem der går over i de første år, vi er kommet godt fra start i Haderslev, men kun med jeres hjælp – vil det lykkedes at få vores nye borgere integreret succesfuldt.
Anlægsopgaver Kommunen udbyder opgaver for små 200 millioner i de næste 2 år, nye skole i Sydbyen, Sundhedshus i Haderslev, Motorikcenter i Gram , daginstitution i Gram, løbende renoveringer af kommunale bygninger. Boligforeningerne Domea udbygger Sydbyen med 410 milloner frem til 2020, HAB renoverer Gåskærgade for små 25 millioner. Torben Arevad har købet Nykredit og planlægger 40 boliger, VUC er i gang med at bygge Flow Factory.
Der kommer nyt liv i Vojens lufthavn, fra april og vi har opgradet sikkerheden så selv Obama kan lande eller hvem der nu har brug for topservice fra en central placering.
Flyopvisning i Juni på den militære del. Vi gentager lysfesten med udvidet program. Og der er masser af planer rundt omkring som bare afventer den sidste tilladelse, så vil Haderslev fremstå som en særdeles borger og erhvervsvenlig kommune, hvor man kan bo, leve og arbejde overalt i kommunen, og man med stolthed kan sige, A bor i Haderslev kommune.
Tak for samarbejdet med Haderslev erhvervsråds bestyrelse med Dan Stjernegård i spidsen, med Gert Helinus som har ydet en fantastisk indsats for dels jeres direkte medlemmer og øvrige erhvervsliv, kommunens ansatte med kommunaldirektør Willy Feddersen i spidsen og sidst men ikke mindst kommunalbestyrelsen til opbakningen til de nye tiltag vi har besluttet sidste år og i indeværende år.
Og husk som dronningen sagde, at ingen er en ø, vi er alle en del af det hele.
Godt Nytår til Jer alle og skål

Publiceret 06 January 2016 06:00