Den 79-år pensionerede kaptajn O.V. Pedersens kæreste er håndgerningslærer, og hun har syet en uniform, som de så ud ved Fyns Livregiment, da det blev stiftet i 1614.

Den 79-år pensionerede kaptajn O.V. Pedersens kæreste er håndgerningslærer, og hun har syet en uniform, som de så ud ved Fyns Livregiment, da det blev stiftet i 1614.

Nyt militærmuseum står snart klar

I løbet af 2016 kan Fyns Militærhistoriske Museum byde på en mere end 400 år gammel fortælling

Af
Jesper Berg

I en kælder på hjørnet af Dannebrogsgade og Thomas B. Thriges Gade knokler en flok frivillige i disse måneder med at gøre Fyns Militærhistoriske Museum klar til de første gæster i løbet af 2016.
“Der er rigtig meget, der skal på plads, at da det hele er baseret på frivillig hjælp, er det svært at sige, hvornår vi er helt på plads. Men vi satser på foråret eller forsommeren,” fortæller lederen af museet, O.V. Pedersen, som til den tid vil kunne gøre opsigtvækkende opmærksom på museets eksistens, da man netop har fået lovning på en tank - eller rettere en panserjager M10 - som kommer til at stå som blikfang ud til Thomas B. Thriges Gade.

Omflakkende tilværelse

“Den skal lige sandblæses og males, før den kommer op at stå,” forklarer O.V. Pedersen, som siden 1983 har stået i spidsen for Fyns Militærhistoriske Samling, der nu altså hedder Fyns Militærhistoriske Museum.
O.V. Pedersen har en militær karriere hos Fyns Livregiment, og i 1983 opfordrede hans oberst ham til stå i spidsen for en samling af effekter fra livregimentets historie.
“Vi har så mange museer i Odense. Synes du ikke, at vi også skal have et for vores regiment?”, spurgte han. Det kunne jeg jo kun give ham ret i, og sådan blev det,” husker den tidligere kaptajn, som blev pensioneret i 1996.
De første lokaler for den militære samling kom til at ligge på øverste etage af Vinterkasernen på Sønder Boulevard, men da kasernen blev solgt til Odense Kommune, og Hunderup Skole i 2002 overtog bygningerne, flyttede samlingen til Kragsbjerggaard.
“Der blev vi opsagt i 2013, og så var vi husvilde igen,” fortæller O.V. Pedersen, som dog fra efteråret 2015 havde mulighed for at overtage lokalerne i kælderen på Dannebroggade 1.
“Jeg er lykkelig for, at vi har fået så gode lokaler, hvor vi nu om kort tid kan præsentere alle de effekter, vi har fra Fyns Liveregiments lange historie.
Regimentets historie går faktisk så langt tilbage som til 1614, hvor den danske hær blev etableret. Før den tid blev Danmarks krige udkæmpet af blandt andet lejesoldater, som kongen hyrede fra krig til krig.
“Faktisk var Fyns Livregiment Europas ældste regiment, da det blev lukket i 1996, så det er en lang historie, vi forsøger at visualisere,” siger museumskaptajnen og viser rundt i lokalerne, hvor en snes mannequindukker med uniformer fra gennem tiderne står indpakket i plastik og venter på at blive pakket ud og byde museets gæster velkommen.
Derudover bliver museet opdelt i en række overordnede temaer som eksempelvis sejren over svensken ved Stralsund i 1715, slaget ved Wismar i 1675, danske soldater i udenlandsk tjeneste, 1848/1864, den danske kommando i Tyskland samt den danske brigade i Sverige.
“Og så har vi naturligvis en afdeling, som fortæller om den 9. april 1940, hvor det var soldater fra Fyns Livregiment, som kæmpede mod de tyske tropper, da de krydsede den dansk-tyske grænse,” siger O.V. Pedersen, som for 60 år siden var med det første hold danske soldater, der som del af en fredsbevarende styrke blev sendt til Gaza.

Lille foto

Lille foto

Publiceret 10 January 2016 11:45