Fotograf: Anders Hviid

Fotograf: Anders Hviid

Ekspert:

Skattestigning er urealistisk

Det handler om at sende et politisk signal, når Anker Boye foreslår skattestigning, siger forsker.

Af
Daniel Rasmussen

Anker Boyes forslag om at skaffe 300 millioner kroner til kommunekassen ved at hæve kommuneskatten bliver ikke til virkelighed.
Sådan lyder vurderingen fra Roger Buch, som er forskningschef ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole og har forsket i kommunalpolitik.
“Jeg tror, det er meget urealistisk,” siger han.
Læs mere: Anker Boye vil forhindre børn- og ungebesparelser
Den aftale om kommunernes økonomi, som Kommunernes Landsforening (KL) har indgået med regeringen, betyder således, at kommunerne samlet set ikke må indkræve mere i skat i år end de gjorde sidste år. Det skyldes skattestoppet, som blev indført af den borgerlige regering i 2001.
Læs mere: Boye vil hæve skatten
“Hvis en kommune sætter skatte op, så skal en anden sætte skatten ned. Det er det, der er princippet i det,” siger Roger Buch.
“Det er historisk stram økonomi for kommunerne. Der bliver ikke givet ved dørene, og jeg tror, at det bliver meget vanskeligt at overbevise KL og de andre kommuner om, at de skal sætte skatten ned,” fortsætter forskningschefen.
“Det tror jeg også, at Anker Boye ved. Derfor tror jeg, at man må se det mest af alt som et politiske signal. Det handler om at sige til borgerne, at vi vil egentligt gerne hæve skatten, men det kan vi ikke få lov til,” siger han.

Publiceret 17 January 2016 11:30