Trine Koch (nr. 2 fh) og hendes familie fik fredag chancen for at fortælle psykiatriordfører Lotte Rod (th) om vigtigheden af, at psykiatrien møder de unge og deres nærmeste med åben dialog.

Trine Koch (nr. 2 fh) og hendes familie fik fredag chancen for at fortælle psykiatriordfører Lotte Rod (th) om vigtigheden af, at psykiatrien møder de unge og deres nærmeste med åben dialog.

Akutteam gav Trine en ny chance for et liv i balance

Unge med psykiske problemer skal have mere hjælp, mener psykiatriordfører

Det psykiatriske akutteam i Aabenraa lytter til, hvad de unge oplever og føler, i stedet for at fokusere på symptomer og medicin. Fredag fik Trine Koch chancen for at fortælle sin historie til den radikale psykiatriordfører, Aabenraa-politikeren Lotte Rod. “I dag ville jeg ikke turde blive indlagt i for at høre stemmer. I voksenpsykiatrien bliver man stemplet i panden, puttet ned i en kasse og får en behandling, der er så destruktiv, at det tager meget lang tid at komme sig,” fortæller Trine Koch, der blev udsat for tvangsmedicinering og elektrochok, inden hun som 20-årig blev tilknyttet Aabenraa.
“I voksenpsykiatrien var de rigtig gode til at fortælle, hvor dårlig og syg du er. Jeg fik at vide, jeg aldrig ville komme ud af medicinen. Jeg kunne skyde en hvid pil efter uddannelse,” husker Trine Koch.
I dag er hun 23 år, trappet helt ud af sin medicin og i gang med en HF-uddannelse, ikke mindst takket være den behandling, hun fik i Aabenraa, som hedder åben dialog.
Åben dialog handler om at forstå mennesket bag i stedet for at bruge en symptomliste til at stille en diagnose og give medicin. “I lang tid har vi talt om, at psykiatrien skal have flere penge. Men det er ikke lige meget, hvordan de bliver brugt. Jeg vil give stemme til unge som Trine, der drømmer om en fremtid med uddannelse og job. Det er simpelthen ikke i orden, at systemet opgiver dem. Vi skal have mere åben dialog og tro på de unges fremtid og mindre tvang og medicin,” siger Lotte Rod.

“Jeg ville ønske, der var flere mennesker i psykiatrien, der som Anette og Ute fra akutteamet lyttede til, hvad vi siger, og ikke bare krydser af på en symptomliste. Det er vigtigt, at pårørende inddrages, da de kender patienten bedst, både som rask, men det er også dem, der oplever sygdommen tættest på,” siger Trine Koch.
Undervejs i en åben dialog-samtale deler behandlerne deres tanker, reaktioner og overvejelser med de andre. Når de tilstedeværende har fokus på at se, høre og forstå hinanden, kan problemer opløse sig, og deltagerne kan få ny indsigt og nye ideer til, hvad der kunne være godt at gøre.

Publiceret 18 January 2016 09:30