Man kan få foden indenfor på jobmarkedet via småjobs, hvis man er kontanthjælpsmodtager, forklarer Anni Lunde Hansen, projektkoordinator, Køge Jobcenter.

Man kan få foden indenfor på jobmarkedet via småjobs, hvis man er kontanthjælpsmodtager, forklarer Anni Lunde Hansen, projektkoordinator, Køge Jobcenter.

Farvel kontanthjælp

Jobcenter sender borgere ud i småjobs med stor succes

Af
Jakob Fälling

Småjobs på ned til tre-fem timer ugentligt kan være en genvej til et ordentligt arbejde. Sådan lyder delkonklusionen efter et års arbejde med kontanthjælpsmodtagere i projektet "Dag til dag-jobber".
Køge Jobcenter står bag projektet, som er sat i gang af Beskæftigelsesministeriet og rullet ud i 14 kommuner landet over.
Det er centralt, at kontanthjælpsmodtagerne kan tjene penge på disse småjobs. Normalt bliver kontanthjælpsmodtagere trukket i ydelse, hvis de tjener penge ved siden af kontanthjælpen, men her kan projektets deltagere beholde omkring 70% aflønkronerne. Det gør det attraktivt at tage selv småopgaver.

Enkel indgang

Dag til dag-jobber indeholder en anden nyskabelse fra Jobcentret. Fremfor at hver borger har en mentor, en sagsbehandlier og en virksomhedskonsulent, er de tre funktioner samlet hos én medarbejder: Anni Lunde Hansen.
-Dermed bliver det enklere for borgeren, og der går hverken tid eller informationer tabt mellem vores medarbejdere, siger Anni Lunde Hansen, der har titel af projektkoordinator på Dag til dag-jobber.
Projektet har eksisteret i et år, og i alt 23 borgere har været tilmeldt. Heraf har 11 været ude i småjobs, og to af dem er blevet ansat på fuld tid i ordinære jobs.
- Min opgave er at matche kontanthjælpsmodtagere og virksomheder, så både kemi og kompetencer passer sammen. Det handler i høj grad om rette mand på rette sted, siger Anni Lunde Hansen.
De kontanthjælpsmodtagere, der deltager, skal leve op til en række krav om at være parat til et arbejde. Virksomhederne, der melder sig, har typisk store sæsonudsving eller mangler af andre årsager pludselig en halv medarbejder. Jobtyperne er overvejende ufaglærte, men opgaverne spænder fra administrative opgaver over rengøring, butiksjobs til håndværksmæssigt arbejde.
- Virksomhederne har et reelt behov og betaler minimum mindstelønnen. Det betyder, at borgeren føler sig anerkendt og får netværk, nogle gange en anbefaling. Og i de bedste tilfælde fastansætter virksomheden altså borgeren, siger Anni Lunde Hansen.
Målet er, at 30 borgere har været i småjobs, når projektperioden slutter 31. december i år, og heraf håber man, at halvdelen får en mere fast tilknytning til arbejdsmarkedet via projektet. Anni Lunde Hansen er på udkig efter virksomheder, der har behov for arbejdskraft. Hun kan kontaktes på tlf. 24964538.

Publiceret 18 January 2016 11:00