Casper Pedersen, Nikolaj Sørensen og Daniel Havmand overrækker 18.500 kroner til Brandfolkenes Cancer Forenings formand, Tommy Kjær. Foto: Mikkel Hansen

Casper Pedersen, Nikolaj Sørensen og Daniel Havmand overrækker 18.500 kroner til Brandfolkenes Cancer Forenings formand, Tommy Kjær. Foto: Mikkel Hansen

Lokale brandmænd giver penge til kræftbekæmpelse

Tre lokale brandmænd har indsamlet penge til kræftramte brandfolk

Af
Mikkel Hansen

Tre lokale brandfolk har samlet 18.500 kroner ind til bekæmpelse af den høje kræftrisiko for brandmænd.
I sommers drag de tre brandfolk fra Sønderborg, Daniel Havmand, Nikolai Sørensen og Casper Pedersen, ud på en køretur gennem Europa i løbet Carbage Run. Det er et løb gennem flere lande, hvor deltagerne skal køre i en gammel slidt bil. De tre deltagere fra Sønderborg kørte i en hjemmelavet brandbil.
"Det handlede om at få en sjov oplevelse, men vi besluttede, at vi ville benytte lejligheden til at sætte fokus på brandcancer - at vi samtidigt kunne samle penge sammen er bare en bonus," fortæller Casper Pedersen.
Brandcancer dækker over, at brandfolk har en markant øget risiko for at blive ramt af kræft.
"Det var en stor oplevelse at være af sted. Arrangørerne havde lavet en god rute med sjove udfordringer," fortæller Daniel Havmand.
De tre sluttede på en samlede 8. plads og vandt Bad Luck-prisen - en slags trøstepræmie fordi deres bil ofte blev ramt af uheld.
"Det kostede os cirka 35.000 kroner at være med i løbet, så det var en dyr fornøjelse. Vi betale alle udgifterne selv, og alle indtægter kom i indsamlingspuljen," fortæller Nikolaj Sørensen, der som den eneste er med i Carbage Run igen i år.
Pengene blev samlet ind gennem sponorer og private donationer, ligesom deres bilen blev solgt.

Høj kræftrisiko

I alt indsamlede de 18.500 kroner, som i søndags blev overrakt til Brandfolkenes Cancer Forening (BCF).
"Pengene falder på et tørt sted. Vi arbejder alle frivilligt, og vi er afhængige af donationer," siger BCF-formand Tommy Kjær, der håber at samle penge nok sammen til en kampagne, der skal sætte fokus på brandfolks arbejdsvilkår og den øgede risiko for kræft.
"En brand i dag er meget farligere end for 40 år siden. Der er så meget plastic og så mange kemikalier i alle bygninger i dag, og det gør røgen farligere."
Der findes cirka 90 brandstationer i Danmark, og Sønderborg hører til i den gode ende, når det handler om forebyggelse af brandcancer.
"I Sønderborg gør man de rigtige ting. Der er en driftsvagt, der sørger for at udskifte branddragterne og et professionelt vaskeri. Mange steder har man bare en almindelig vaskemaskine, og det duer ikke til branddragter. Mange af de farlige partikler bliver bare vasket ind i inderforet, og så er det endnu farligere," siger Tommy Kjær.
Selvom brandfolk beviseligt har en større risiko for at få kræft, er det stort set umuligt at få erstatning.
"Der er en omvendt bevisbyrde. Brandmanden skal bevise, at kræften kommer af hans arbejde som brandmand, men hvordan gør man det? Man kan allerhøjest sandsynliggøre det, og det er ikke nok til erstatning," siger Tommy Kjær, der håber på hjælp fra lovgiverne;
"Det handler selvfølgelig om lettere adgang erstatning for de kræftramte. Men det handler også om anerkendelse."

Publiceret 18 January 2016 11:00