De borgerlige partier undrer sig over, hvordan borgmester Anker Boye (S) kan finde 20 millioner kroner i sin egen forvaltning.

De borgerlige partier undrer sig over, hvordan borgmester Anker Boye (S) kan finde 20 millioner kroner i sin egen forvaltning.

Aftalen er i hus:

Børn- og ungespareplan aflyst

Trods aftale skal børn- og ungeforvaltningen dog stadigt spare otte millioner på blandt andet efteruddannelse

Mindre end en halv time tog det partierne bag budgetforliget at blive enige om en aftale, som betyder, at de planlagte besparelser på børn og ungeområdet er aflyst. 
Det var således en tilfreds borgmester, der kunne præsentere aftalen for de fremmødte journalister. 
"Det giver god mening, at tage toppen af besparelserne på børn- og ungeområdet, fordi der samtidigt tegner sig er flertal for at hæve kommuneskatten," siger borgmester Anker Boye (S). 
"Det er forslaget om en skattestigning, der åbner døren for det her," fortsætter han. 
Hovedparten af pengene er fundet i borgmesterforvaltningen. Børn- og Ungeforvaltningen bidrager dog selv med otte millioner kroner, som blandt andet tages fra efteruddannelse.
Der er derudover fundet ti millioner kroner i Odense & Co, som er et partnerskab mellem Odense Kommune, private virksomheder og offentlige institutioner, der arbejder for at skabe vækst i byen. Endelig er der fundet ti millioner kroner i en anlægsreserve under borgmesterforvaltningen. 
Anker Boye understreger, at de penge, der er fundet, er et engangsbeløb. For at undgå besparelser i de kommende år er det derfor stadigt nødvendigt at hæve skatten. 

Borgerlige undrer sig

De borgerlige partier undrer sig over, hvorfor meldingen om, at borgmesterforvaltningen kan spare 20 millioner kroner, først kommer nu. 
"Det borgmesteren sagde til os var, at der ikke var en krone at hente. Det passede ikke," konstaterer Jane Jegind (V). 
Hun tager aftalen som et tegn på, at det ikke er nødvendigt at hæve skatten, fordi pengene også de næste år kan findes i de eksisterende budgetter. 
"For mig betydder det, at når man så enkelt kan finde 20 millioner kroner i 2017, så kan man også finde dem i 2018 og 2019," siger hun. 
Hun får opbakning fra de konservatives Lars Havelund. 
"Jeg er meget overrasket over, at borgmesteren har haft så store beløb liggende," siger han. 
Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er enig. Han mener, at borgmesteren har trukket forløbet i langdrag.
"Det undrer os, hvorfor borgmesteren ikke bare indkaldte til det møde fra starten, i stedet for at vi skulle igennem hele den her debat og stå ude på Flakhaven og fryse," siger han.
Borgmester Anker Boye afviser dog, at han har gemt penge under hovedpuden. 
"Det her er helt åbne tal. Der ligger ikke en masse penge og flyder rundt. Det her er en engangsløsning," siger han. 
Dermed er bolden givet op til næste runde, som bliver spørgsmålet om, hvorvidt kommunen skal hæve skatten eller ej. 

Publiceret 18 January 2016 20:37