Klumme:

Mænd og Mencius

I Flindts Fodspor

Af
Jørgen Flindt

Jeg indleder med et spørgsmål. Kender du Konfutse og Mencuis?
Og hvis svaret er nej, så bare rolig. Svaret følger senere.
Derefter så kaster jeg et lille eksperiment ud i klummen. Ret simpelt. Hvilken af disse to mænd, tror du har størst chance for at forføre en kvinde i nattelivet?
Gentlemanden, der opfører sig galant overfor kvinden, eller ham der befamler hende, spørger hende om de skal 'fuck', og når hun siger nej, kalder han hende for en luder?
Hvem af disse to mænd, har størst chance for at få succes med det andet køn?
Hvis du svarer gentlemanden, så tilhører du åbenbart ikke den flok af mærkelige mænd, der ikke kender grænserne og spillereglerne for, hvordan vi skal opføre sig overfor hinanden. Og her kommer Konfutse og Mencius ind i billedet. De var kinesiske filosoffer, der levede mange år før Kristus blev født.
Konfutse er den mest kendte af de to, og havde sagde de berømte ord om: 'At hvad du ikke ønsker skal ske for mod dig selv, skal du ikke gøre mod andre'.
Det er ufattelige rammende ord, som verdenshistorien desværre har vist sig, at ikke mange såkaldte store mænd har kunne leve op til. Men heller ikke alle små mænd har kunne det samme.
Vi er startet året med at snakke meget om mænd. Og om deres manglende respekt for kvinder.
På lokalt plan kom det frem, at tre unge mænd synes det kunne være sjovt at lave en hjemmeside, hvor man 'stjal' facebookbilleder af lokale piger, stillede dem op mod hinanden, som var det to boksere i ringen, og taberen var den pige, der var grimmest. Og hvis brugerne af hjemmesiden synes at begge piger var grimme, kunne man trykke på en knap, der fortalte både de to piger, samt alle andre, at hey, I to piger er da grimme.
Pigerne spurgte man ikke om de ville deltage, så tak for lorten tænkte mange piger og blev rasende. De tre fyre kaldte det et socialt eksperiment, men gab for en dårlig undskyldning for, at de kvajede sig.
Men ok, de tre fyre havde dog selvrespekt nok til at lukke hjemmesiden ned, da det - surprise - viste sig, at pigerne ikke var glade for at blive hængt ud til offentlig spe og spottelse.
Langt værre er det dog med alle de historier, der er puffet op omkring mænd, der i samlet flok gramser på piger.
Ok, der har desværre altid været mænd, der ikke kan holde snitterne for sig selv, men da det gik op for os alle, at der ligefrem skete et masseoverfald på kvinder i Køln nytårsnat, har det sendt rystelser gennem Europa.
Især fordi det tilsyneladende var unge mænd af nordafrikansk og arabisk oprindelse, der med tydelighed viste, at deres respekt for kvinder ligger på et meget lavt sted.
Den slags dur ikke nogen steder, men hvad man kan gøre ved det, ved jeg ikke helt, kun ved jeg, at det på ingen måde kan accepteres.
Måske skal alle de mænd, unge som gamle, som har svært med respekten for det modsatte køn, tvinges til 100 gange om dagen at lytte til visse ord sagt af Mencius, der var elev af Konfutse. Han sagde nemlig dengang for knap 2500 år siden:
'Ham, der respekterer andre er respekteret af dem'.
Og er det ikke nok, så skulle de selv samme mænd lære at forstå disse ord fra Mencius:
'Ham, hvis godhed er en del af sig selv, er, hvad der kaldes en rigtig mand.'

Publiceret 18 January 2016 14:30