Flakhaven var fyldt med demonstranter, der protesterede imod de planlagte besparelser på børn- og ungeområdet.

Flakhaven var fyldt med demonstranter, der protesterede imod de planlagte besparelser på børn- og ungeområdet.

Demonstranter fylder Flakhaven i protest mod børnebesparelser

Massevis af demonstranter var samlet foran rådhuset kort før budgetmøde.

Af
Daniel Rasmussen

Luften var tyk af fakkelrøg, da mange hundrede demonstranter samledes på Flakhaven kort før budgetmødet på rådhuset.
Det skal være usagt, om protesterne havde nogen indvirkning eller ej, men i hvert fald endte budgetmødet med, at partierne i byrådet indgik en aftale, som betyder at Børn- og Ungeforvaltningen kan nøjes med at spare otte millioner kroner i stedet for de planlagte 30 millioner.
Læs også: Aftalen er i hus: Børn- og ungespareplan aflyst

Skattestigninger kræves

Flere repræsentanter fra de organisationer, der havde indkaldt til demonstrationen, tordnede imod de foreslåede besparelser, og de fremmødte svarede med rumlende klapsalver fra hænder pakket ind i tykke luffer.
Blandt talerne var også Odenses borgmester Anker Boye (S), som havde indkaldt byrådets partier til budgetforhandlinger senere på aftenen.
“Hvis ikke vi kan blive enige om at finde pengene et andet sted, så skal besparelserne føres ud i livet, og det ønsker jeg ikke,” sagde borgmesteren.
Den socialdemokratiske borgmester benyttede også lejligheden til at tale for den skattestigning, som han tidligere har foreslået.
“Jeg slår bremsen i nu og siger, at vi bliver nødt til at stå sammen om at betale noget mere i skat,” sagde han.
Det er ifølge borgmesteren nødvendigt, fordi regeringen har pålagt kommunen at betale 85 millioner kroner til statskassens alene i år som en del af det såkaldte omprioriteringsbidrag.
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley (R), som har fremlagt spareplanen for at dække et hul i forvaltningens budget, fik et noget mindre entusiastisk bifald, da hun trådte op på talerstolen. Hun benyttede dog lejlighed til at takke for den gode tone i de mange henvendelser, som hun har fået om spareplanen.

Tilfredse arrangører

Efter faklerne var slukkede, var der tilfredshed at spore blandt arrangørerne.
“Det var fuldstændigt fantastisk. Det var et stærkt signal vi fik sendt til politikerne. Jeg er enormt rørt over den opbakning, vi har fået,” siger Rikke Hunsdahl, der er formand for BUPL Fyn.
Også hos sygeplejerskernes organisation var tilfredse.
“Jeg synes, at det var et imponerende fremmøde på sådan en kold dag,” siger Jytte Kristensen, som er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Faklerne slukkedes

Demonstrationen sluttede efter en halv time. På det tidspunkt stod de fleste også og stampede i jorden for at få varme ud i tæerne. Nu var der bare tilbage at vente på, at budgetmødet senere på aftenen skulle give et resultat.

Publiceret 19 January 2016 13:00