12-årige Jasmin Nissen fra Aabenraa har lige fået konstateret diabetes. Det er der ikke meget sjov ved. Men heldigvis kiggede Todaysi og Boing forbi og fik smilet frem. (Fotos: Betina Skjønnemand.

12-årige Jasmin Nissen fra Aabenraa har lige fået konstateret diabetes. Det er der ikke meget sjov ved. Men heldigvis kiggede Todaysi og Boing forbi og fik smilet frem. (Fotos: Betina Skjønnemand.

Smil og humor giver et frirum til børn på hospitalet

Danske Hospitalsklovne skaber et frirum for børnene på de danske hospitaler. Midlerne er magi, humor og godt humør

Af
Af Betina Skjønnemand

Der er normalt ikke alt for meget at glæde sig over, når man havner på hospitalet.
Særligt ikke hvis man er barn, og måske ikke helt forstår, hvad der sker.
Derfor er det kærkomment, når der sker noget nyt og anderledes. Noget, der slet ikke har noget at gøre med hverken kitler, kanyler eller hospitalssenge med hvidt sengetøj.
Og det er netop, hvad de Danske Hospitalsklovne leverer til børnene. Noget anderledes og langt mindre alvorligt. Et uforpligtende smil og et grin, der kan vifte alt det alvorlige væk.
For 61-årige Janne Koefoed og 36-årige Kim Kjærhus er det en livsstil at bringe lidt lys og glæde ind på børneafdelingen.
Midlerne er simple, men alligevel usandsynligt velfungerende. Masser af godt humør, smil, musik, balloner og sæbebobler.
“Vi kan jo ikke planlægge det enkelte besøg på de forskellige stuer. Vi prøver at fornemme, hvad der skal til. Og så får vi selvfølgelig en snak med personalet, om der er noget særligt, vi skal tage hensyn til ved det enkelte barn,” forklarer Janne Koefoed.
Hun er “fuldblods” klovn, mens Kim Kjærhus lige nu er lærling og i praktik, da han endnu er under uddannelse for at blive en rigtig klovn.
“Jeg har altid været noget at et legebarn, så det er et job, der passer perfekt til mig. Jeg er altid den, der ender med at lege med børnene, når jeg er ude i forskellige sammenhænge. Tænk at kunne leve af det,” siger Kim Kjærhus, der lige nu arbejder som hospitalsklovn i både Aabenraa og Esbjerg.
Janne Koefoed har været hospitalsklovn i tre år. Inden da har hun undervist i blandt andet komik. Selvom stillingen som hospitalsklovn synes oplagt for hende, så gik der altså en rum tid, før hun tog springet.
“Jeg har jo gået omkring det i mange år. Jeg troede ikke, at jeg kunne klare det med de syge børn. Men jeg har lært at fokusere på, at det er nuet, det handler om. Og hvis man har den indstilling, så er det lettere ikke at se sygdommen, men derimod at se barnet bagved sygdommen”.
“Hvis vi kan gøre nuet bedre for børnene, så er vilkårene for de næste skridt blevet meget bedre”.

Barske oplevelser

De danske hospitalsklovne arbejder altid to og to på børneafdelingerne. Og det er der flere gode grunde til.
“Vi kan drage nytte af samspillet, og så kan vi spille lidt op til hinanden. Det giver en god dynamik,” forklarer Janne Koefoed.
Men der er også en anden vigtig grund til, at det er en god idé at være to.
“Der er jo nogle barske oplevelser imellem. Jeg har da oplevet, at vi måtte sætte os ud i personalerummet og tude efter at have været inde hos et barn. Så det er helt bestemt en god idé at have en at dele med,” understreger Janne Koefoed.

Musik er et af de værktøjer, som Todaisy benytter sig af.

Musik er et af de værktøjer, som Todaisy benytter sig af.

På rundtur

Denne dag gæster Janne og Kim børneafdelingen på Aabenraa sygehus, og efter endt omklædning står de to klovne Todaysi og Boing klar til at forsøde de indlagte børns dag med lidt sjov og ballade.
De to skal kunne tackle alle aldre af børn, og første besøg er hos en teenagepige, der har sin mor med på hospitalet.
“Nå undskyld, det er åbenbart her, alle de voksne er... eller.. er du ikke voksen,” lyder indgangsreplikken fra Todaysi, der snart har sat Boing i gang med at synge til hendes guitarspil. Inden de igen forlader stuen, har Boing afleveret en lille lykkekugle, der kan lede tankerne hen på en god oplevelse.
Næste stue byder på en halvanden år gammel dreng, der kryber tæt ind til mor, da klovnene forsigtigt kommer ind.
Det tager dog ikke mange minutter for den lille purk har glemt alt om sin utryghed og er svært begejstret for Boings fine sæbebobler.
“Det er netop en af udfordringerne. Man skal kunne fornemme, hvordan man bedst griber det an, når man kommer ind til det enkelte barn. Nogen gange er det jo decideret fjollet at give den som komisk klovn, hvis man er inde ved en velvoksen teenager. Så er det nogle andre ting, der skal til. Men uanset om vi tryller eller bare snakker, så føler jeg, at vi når ind til børnene og gør en forskel,” lyder det fra Kim Kjærhus.
Hospitalsklovnene er fuldt og helt afhængige af støtte fra fonde og private. Folketinget har dog fået øjnene op for klovnenes arbejde, og har fra næste år afsat et beløb til at køre et forsøg, så der også kan komme klovne ud på de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger på sygehusene.


Todaisy og Boing
Janne Koefoed er 61 år og bor i Aarhus. Hun har været klovn i tre år, og spreder glæde på sygehusene i både Aabenraa, Aalborg og Aarhus.
Kim Kjærhus er 36 år gammel, og er stadig i gang med den ét år lange uddannelse som hospitalsklovn. Han bor til daglig i Kolding, og er i praktik på sygehusene i Aabenraa og Esbjerg.

Danske hospitalsklovne
Danske Hospitalsklovne er en landsdækkende forening, som har eksisteret siden 2003.Forenigen arbejder ud fra en grundidé om, at humor, latter og smil fremmer helbredelse.

Foreningen er afhængig af donationer fra privatpersoner, fonde og sponsorer. .

Foreningens hovedkontor ligger i København, men klovnene skaber magi, nærvær og livsglæde over hele Danmark.

Flere klovnerier
Folketinget har også fået øjnene op for de positive effekter ved at sende hospitalsklovne ud på sygehusene. Der er derfor blevet afsat i alt 6 mio. kr. i årene 2016-2019. Pengene skal bruges til forsøg med hospitalsklovne på de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger.

Todaysi misser aldrig en lejlighed til at sprede godt humør og grin. Hun har lært at fokusere på barnet og nuet - og ikke på sygdommen.

Todaysi misser aldrig en lejlighed til at sprede godt humør og grin. Hun har lært at fokusere på barnet og nuet - og ikke på sygdommen.

Hospitalsklovne skal ikke kun være fjollede. De skal også kunne lytte og tage børnene alvorligt.

Hospitalsklovne skal ikke kun være fjollede. De skal også kunne lytte og tage børnene alvorligt.

Publiceret 19 January 2016 06:00