Lektor:

Havne-studietur var ulovlig

Politikeres tur til Florida i Vejle Havn-regi er ikke kun skattepligtig, men også ulovlig

Af
Af Jacob Hove

I forrige uge fastslog revisionsfirmaet BDO, at Vejle Havns studietur mindede for meget om en turistrejse, og syv personer kan derfor se frem til at skulle betale skat af den ca. 300.000 kroner dyre Florida-tur. Men sådan en tur ikke kun skattepligtig. Det er også ulovligt at anvende offentlige midler til en turistrejse. Det vurderer lektor ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.
“Det vil være min opfattelse, at kommunalfuldmagten gælder for en kommunal selvstyrehavn (som Vejle Havn, red.),” siger han.
Ifølge Sten Bønsing kan brugen af offentlige midler på en turistrejse være i strid med straffelovens paragraf 155-157.
“Det kan være omfattet af forskellige bestemmelser herunder misbrug af offentlige midler eller straffelovens bestemmelser om økonomiske kriminalitet,” siger Sten Bønsing.
I alt 11 personer deltog på turen til Florida. Ifølge BDO's vurdering skal følgende deltagere betale penge tilbage: Torkild Christensen, Peder Hummelmose, Arne Sigtenbjerggaard, Christa Laursen, Per Olesen samt Leif Skov. Også kommunaldirektør Niels Ågesen bliver ramt af skattesmækket.
LÆS OGSÅ: Debat: Borgmesteren løber fra ansvaret

Et tyndt program

Peder Hummelmose siger om skattesmækket:
“Set i bakspejlet er det fair nok.”
Peder Hummelmose fortæller, at han forud for turen kom med ideer til, hvad de kunne bruge studieturen til:
“Jeg ringede til havnechefen, men fik at vide, at der ikke var plads til mere på programmet. Da jeg fik programmet i lufthavnen inden afrejse, kunne jeg dog godt se, det var lidt tyndt, og der kunne jeg jo godt have valgt ikke at tage med, men det gjorde jeg ikke.”
Sagen skal enten indbringes for kommunaltilsynet, eller der skal indgives en politianmeldelse for at få konsekvenser for nogen.
En overtrædelse af straffelovens paragraf 155-157 kan straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.

Publiceret 19 January 2016 15:00