Alfred Friis i fuld gang med placering og ophængning af værker på Grænselandsudstillingen.
Forrest Alfred Friis, derefter maleren Aage Schmidt, der også er medskaber af mindeordet og bagest maleren Inka Sigel.

Alfred Friis i fuld gang med placering og ophængning af værker på Grænselandsudstillingen. Forrest Alfred Friis, derefter maleren Aage Schmidt, der også er medskaber af mindeordet og bagest maleren Inka Sigel.

Mindeord:

Billedkunstneren Alfred Friis er død

Af
Bente Sonne

formand for Grænselandsudstillingen

i samarbejde med Aage Schmidt

tidl. formand for sammenslutningen.

Det er mærkeligt, at skulle skrive det. Alfred Friis er død. For var der nogen, der var i live som menneske og kunstner, trods svær sygdom og en efterhånden betydelig alder, 77år, så var det Alfred. Ikke noget med pension der.
Når Alfred ankom til Sønderjyllandshallen fra København sammen med Aage Schmidt på snart 85 år, måtte alle erkende, at alder ikke er afgørende i kunstens verden. De to seje sønderjyder var nok super hyggeparate, men først og fremmest fagligt koncentrede om det, der gjaldt hvert år: At få den bedst mulige udstilling op at stå med den givne kunst.  Vi gik ikke i gang, før de herrer var godt landet i hallen med deres positive energi.
Når man fulgte Alfred i de senere år, var det stadigt mere imponerende, at han bevarede gløden, trods det, at han ankom med transportabel ilttaske til arbejdet på udstillingen. Rundt i rummet med ilten for at afgøre om et billede skulle løftes eller sænkes. Skulle der tages noget ud? Skulle der mere eller mindre lys på? Hang de for tæt? Burde de hænge et helt andet sted?
Ofte måtte man erkende, at Alfred havde ret, og var man uenig med ham, var han ikke nem at bide skeer med. Han gav sig kun nødigt. En stædig rad måske, men på den gode måde, for Alfred vidste man altid, hvor man havde. Ikke noget luskeri i krogene, han kæmpede åbent for sin overbevisning og delagtiggjorde gerne os andre i baggrunden for sine holdninger. Inspirerende i dag hvor konsensus på overfladen mange steder er det herskende ideal for en gruppe eller på en arbejdsplads.  Det var en selvfølgelighed i samarbejdet med Alfred, at man godt kunne være brand-uenige om nogle ting, respektere hinanden alligevel og være gode kollegaer samtidig.
Alfred Friis har været medlem af Kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen næsten lige fra starten i 1970, og har på den måde været en vigtig medskaber af Sønderjyllands mest markante og professionelle kunstnersammenslutning.
Aage Schmidt, der har kendt ham længst af alle, fortæller om Alfred:
Alfred Friis blev født 1938 i Møgeltønder, kom i malerhåndværkerlærer i sin fødeby. Han var meget tidlig klar over at, at han ville være kunstner. Efter udstået læretid tog han til Paris for at se på kunst.  Gennem nogle bekendte kom Alfred i kontakt med den daværende danske kunstnergruppe i byen og herigennem også med franske billedkunstnere. Det motiverede ham, så han kom rigtig godt i gang med maleriet. Opholdet i Paris varede i 2 1/2  år.
Hjemme igen bliver han bosiddende i København, arbejdede her med malerhåndværket og påbegyndte oplægningen til Kunstakademiet. (Det Kgl. Danske Akademi for Skjønne Kunster). Han blev i 1963 optaget på akademiet hos professor Egill Jacobsen og debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1966. Alfred afsluttede sin uddannelse på Kunstakademiet i 1969.
Herefter udstillede han i mange kunstforeninger og gallerier i Danmark og udlandet, herunder separatudstillingen Egotrip i Møstings Hus, 2001.
I de senere år arbejdede Alfred på en stor vægudsmykning på Københavns Universitet, som han udførte sammen med Claus Carstensen. Det kom der en debat ud af grundet hærværk på udsmykningen.
Alfred Friis var optaget i Billedkunstnernes Forbund såvel som Kunstakademiets valgforsamling, Kunstnersamfundet.
Kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen mistede et betydeligt og respekteret medlem, da Alfred Friis døde d. 5. januar. Vi vil mindes ham, og stadig lade os inspirere af hans tanker og ideer, når vi mødes på Grænselandsudstillingen.
 
 
 

Publiceret 19 January 2016 17:45