Ni friske kvinder på tur - velvære og venskaber er nogle af sidegevinsterne.

Ni friske kvinder på tur - velvære og venskaber er nogle af sidegevinsterne.

Motion med bonus

Gåture med positive bivirkninger i Borup

Af
Af Ann Sofie Bay Bertmann og Birthe Johansson

LørdagsAvisens udsendte når lige at møde op, idét et af holdene fra projekt "Gå i Gang” er på vej ud i det kølige og disede eftermiddagsvejr denne mandag. Vi får lov at slå følgeskab med holdets ni friske kvinder, og sammen bevæger vi os ud på stierne omkring Aktivitetshuset i Borup.
De første, vi falder i snak med, er Hanne og Ruth. De fortæller, at de er frivillige instruktører i projektet, og at det er dem, der har overblikket undervejs på holdets gåture, som hver gang bliver tilpasset efter vind, vejr og de enkelte deltageres dagsform. Men det er ikke kun konditionen, deltagerne får forbedret.
Da Kirsten for en del år siden flyttede hertil, kendte hun ingen i Borup og fortæller, at hun både har fået venskaber og et gennemgående kendskab til byen med som ekstra bonus til motionen. Det samme siger Ina og tilføjer, at hun har det godt, når hun har været ude at gå. Hanne fortæller, at det ofte er medlemmerne selv, der trækker nye deltagere til. Det var for eksempel Ruth, der ”lokkede” søstrene Anni og Lone med og for Birgits vedkommende, var det hendes nabo.
Efter en lille halv times gåtur vender vi næsen hjemad. Nu vanker der kaffe, brød og socialt samvær i Aktivitetshuset, og Ruth og Hanne går i aktion ude i køkkenet, hvor der skal hældes kaffe på kander og køres service ind i kantinen. I mellemtiden ankommer et andet hold vandrere og kort efter støder andre hold også til, for ud over at gå, er der her i Borup også mulighed for at cykle og svømme.
”Gå i Gang” startede som projekt under Trygfonden i 2007 med det formål at henvende sig til personer, der gerne ville i gang med at dyrke motion, men som havde vanskeligt ved at være fysisk aktive. Efter nogle år blev projektet videreført af en styregruppe i samarbejde med Køge kommune. Johnna Andersen er en af styregruppens fire medlemmer. Vi møder hende over en kop kaffe, og hun fortæller, at projektet har 175 medlemmer og at der også foregår aktiviteter i Ølby, Bjæverskov og Ejby. Ud over at tilbyde motion, bliver der også to gange årligt arrangeret ture for medlemmerne. Der har for eksempel været tur til Emmaushus og hver eftersommer går turen til Dyndet, hvor der spises pandekager.
Der er ingen tvivl om, at Gå i Gang er en succes ude omkring i Køge kommune. Johnna mener dog, at projektet mangler en afdeling inde i Køge bymidte, og hun opfordrer interesserede til at melde sig. Bolden er hermed givet op, og så det er jo egentlig bare om at gå i gang.

Publiceret 21 January 2016 07:00