Et syn som dette med legende hunde i vandkanten skal man ikke forvente at finde på en Blå Flag strand. Det siger reglerne. (Modelfoto)

Et syn som dette med legende hunde i vandkanten skal man ikke forvente at finde på en Blå Flag strand. Det siger reglerne. (Modelfoto)

Forbud mod hundebadning gør ingen forskel

Fem kommuner er trådt ud af Blå Flag ordningen på grund af et forbud mod badende hunde. Det ser man ikke som et problem i Sønderborg

Af
Af Svend Mikael Larsen

Sidste år vajede der 298 blå flag rundt om i Danmark, men det tal ser ud til at falde i 2016. Indtil videre har fem nordjyske kommuner valgt at træde ud af den internationale Blå Flag ordning, og flere kan være på vej.
Utilfredsheden drejer sig om nogle regler i ordningen omkring hundebadning. I Friluftsrådet, som administrerer ordningen i Danmark, oplyser man, at hunde i Blå Flag sæsonen ikke må opholde sig og derfor heller ikke hoppe i vandet på strande med et blåt flag. Sæsonen er typisk fra den 1. juni til den 1. september, men kan variere lidt fra kommune til kommune.
"I forvejen siger naturbeskyttelsesloven, at hunde skal føres i snor på stranden i sommerhalvåret fra april til og med september. Man må således gerne passere en Blå Flag strand bagom med sin hund i snor. Man må bare ikke gøre ophold på stranden i sæsonen," forklarer Bjarke Frandsen, som er konsulent i Friluftsrådet.
"Reglen er til for de badegæster og børnefamilier, som ikke føler sig trygge ved hunde på stranden. Og så skal man huske på, at der på 99 procent af landets kyststrækning ikke hænger et blåt flag. Så der skulle være rigelig med muligheder også for hundeejere at udfolde sig på en strand," siger Bjarke Frandsen.

Blå Flag i Sønderborg

I Sønderborg Kommune har man nogenlunde samme syn på sagen. I hvert fald har man i Land og Natur netop indsendt dette års ansøgning for kommunens syv Blå Flag strande til Friluftsrådet.
"Vi er jo en kommune med mere end 200 kilometer kystlinje, så der er god plads til alle. Vi mener derfor, at forbuddet mod badende hunde på kommunens syv Blå Flag strande er til at leve med," siger biolog Bo Mammen Kruse fra Land og Natur.
Han mener også, at kommunens udgifter til ordningen er overkommelig.
"Selve udgiften til Friluftsrådet for at få godkendt en Blå Flag strand er omkring 5.000 kroner pr. strand. Dertil kommer udgifter til blandt andet Blå Flag stationen ved lystbådehaven, som er bemandet i to måneder, og til de mindst fem årlige aktiviteter, der ifølge reglerne skal være. De samlede omkostninger ligger på omkring 200.000 kroner om året," vurderer Bo Mammam Kruse, som i den forbindelse kan fortælle, at i f.eks. Fynshav og Vemmingbund er det grundejerforeningen og det lokale landsbylaug, som står for aktiviteterne.

Vi er en kommune med mere end 200 kilometer kystlinje, så der er god plads til alle.
Bo Mammen Kruse, biolog i Sønderborg Kommune

Fakta
Blå Flag er et internationalt miljømærkningsordning, der skal sikre gode oplevelser ved strand og havn.
Det er kriterier inden for miljøindsats, vandkvalitet, miljøinformation, drift, sikkerhed, faciliteter og sikkerhed en strand eller havns ansøgning til Blå Flag vurderes ud fra.
For at sikre kvaliteten skal der ansøges om det Blå Flag hvert år.
I Danmark var der sidste år 298 Blå Flag strande og havne.

Det varer nogen tid, inden det blå flag igen hænger over stationen på lystbådehavnen, men op det kommer det. Foto: Svend Mikael Larsen

Det varer nogen tid, inden det blå flag igen hænger over stationen på lystbådehavnen, men op det kommer det. Foto: Svend Mikael Larsen

Publiceret 26 January 2016 10:00