Husk at få cyklen, hjelmen og lyset i orden i denne mørke tid.

Husk at få cyklen, hjelmen og lyset i orden i denne mørke tid.

Vi kan ikke se cyklisterne i mørket

Cyklisterne er ikke synlige nok i trafikken, når det er mørkt. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet

Når det er mørkt, er det ekstra vigtigt at gøre opmærksom på sig selv i trafikken. 98 % af cyklisterne kører med lygter, som hjælper, når mørket falder på. Men måske er lygterne ikke nok. I hvert fald synes 80 % af danskerne, at det er svært at se cyklisterne i de mørke måneder. Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

- Selvom vi har lovpligtige lygter og reflekser på cyklen, er der en risiko for, at vi ikke bliver set. Eksempelvis hvis lygterne sidder i en vinkel, hvor bilisten ikke kan se det. Som cyklist er det derfor vigtigt, at man er sikker på, at man bliver set af de andre trafikanter. Men det er også nødvendigt, at specielt bilisterne er ekstra opmærksomme på, at cyklisterne kan være svære at se, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Reflekserne og lyst tøj hjælper

Kun en ud af fem sætter ekstra reflekser på tøj og cykel, og kigger man ud i vintertrafikken, er der en klar overvægt af mørkt overtøj. Men ekstra reflekser og lyst tøj kan faktisk være afgørende for, om man bliver set eller ej. Sidste år viste en undersøgelse, at cyklister med mørkt tøj var impliceret i dobbelt så mange personskadeuheld med motorkøretøjer end cyklister iført lyst tøj. Det skyldes, at man bedre ser det lyse end det mørke. Hvis lyset fra lygten ikke slår til, og tøjet heller ikke afslører os, kan reflekser have altafgørende betydning. - Reflekserne giver et synligt genskær for andre trafikanter, hvorimod en sort vinterjakke falder i ét med omgivelserne. Men reflekserne virker først, når lyset fra billygterne rammer dem. Derfor skal de sidde synligt og gerne i forskellige vinkler og højder. Flere motionister har opdaget, hvor vigtigt det er, at andre trafikanter kan se dem. Det kan vi alle lære af, siger Kim Rud-Petersen. De lokale cykelhandlere, bl.a. Jupiter Cykler på Hvidovrevej tilbyder gratis service af børnecykler, samt hvis man køber cykler eller andet udstyr gratis at montere f.eks. lygter og refleksveste.

Publiceret 26 January 2016 08:00