Vejle Herbergs formand Knud Sørensen (tv.) og Preben, der kom forbi med tøj.

Vejle Herbergs formand Knud Sørensen (tv.) og Preben, der kom forbi med tøj.

Dagbog:

En nat på herberget

I sidste uge overnattede politiker Lotte Rod på Vejle Herberg.

Af
Af Jacob Hove

For at sætte fokus på problematikken omkring hjemløse samt få et indblik i deres liv og hverdagen på et herberg, sov folketingspolitiker Lotte Rod (RV) i sidste uge en nat på Vejle Herberg. Vi bringer her hendes dagbog:
19.00 Herberget åbner. To frivillige er i fuld gang med at lave fiskefileter og flæskesteg. Al maden på herberget er doneret af supermarkeder, restauranter eller private.
20.10 Jeg snakker med herbergets formand Knud, som fortæller, hvor vigtigt det er med flere billige boliger. Vi radikale har stillet forslag om at gøre det billigere for kommuner at bygge nye, små lejligheder - jeg må tilbage til borgen og presse på.
20.30 Preben kommer forbi med to jakker, termoundertøj og en sovepose. Der er heldigvis mange vejlensere, som kommer forbi med varmt tøj, de ikke selv skal bruge mere.
21.40 'Opfinderen' fortæller om sine fire løsninger, der kan give gratis, grøn energi til alle danskere. Han er fuld af tro på, at vi kan få 100 procent vedvarende energi meget hurtigere, hvis politikerne på Christiansborg tog sig lidt mere sammen.
22.05 Vi sidder seks-syv stykker rundt om sofabordet og drikker kaffe, spiser småkager og snakker. Og det gør vi i timevis. Det er vældigt hyggeligt, og folk er søde over for hinanden, også da politiet dukker op med én, som er så fuld, at man ikke forstår halvdelen af, hvad han siger. Det er faktisk meget mere hyggeligt, end jeg havde regnet med. Ikke fordi jeg troede, det ikke ville være rart, men jeg vidste nok bare ikke, hvad jeg skulle forvente. Nattevagten kommer, og de frivillige går hjem.
0.10 Nattevagt Lene sender alle mand i seng. Der er fyldt i de ni køjer i sovesalen, og inde i stuen sover tre på en madras, én på sofaen og én i en lænestol.
1.30 Politiet kommer med en mand, som får lov til at sove i en lænestol. Der bliver overraskende hurtigt ro igen.
3.05 Det snorker godt rundt omkring, og nattevagten ser tv uden lyd på. Ellers roligt.
5.30 Den første mand bliver vækket. Han skal tidligt op, så han kan nå bussen til aktivering.
6.55 Jeg vågner og går ud på badeværelset for at putte kontaktlinser i øjnene. Jeg får besked på at gå tilbage og vaske fødder og tage sko på - her går man ikke i bare tæer.
7.30 Kjeld går efter morgenbrød. Det er min måde at sige tak på, fortæller han.
8.00 To friske frivillige møder ind. Vi spiser morgenmad sammen med dem, der er stået op.
8.30 Anders fortæller mig sin historie, så andre end mig får chancen for at se mennesket bag de hjemløse.
8.45 Min nat på herberget er slut. Forude venter to timer i tog før børne- og ungetopmøde i Aalborg.

Kjeld og mig. Foto: Lotte Rod

Kjeld og mig. Foto: Lotte Rod

Lotte Rod måtte sove på en madras på gulvet.

Lotte Rod måtte sove på en madras på gulvet.

På menuen denne aften: flæskesteg og fiskefileter

På menuen denne aften: flæskesteg og fiskefileter

Publiceret 26 January 2016 15:00