Få inspiration til oplevelser og ture i naturen på facebook: ole.klottrup.fredericia. Foto: Inge Møller

Få inspiration til oplevelser og ture i naturen på facebook: ole.klottrup.fredericia. Foto: Inge Møller

Naturen lige nu:

Musen med halsbånd og akrobatik

Den kan kravle steder hen, hvor man tror det er løgn

Af
Af Ole Klottrup

Man overraskes over gnavernes akrobatiske evner. Var vejen frem til de herlige solsikkekerner mon naboens afskallede mur eller gitteret. Min mening var ellers, at det kun skulle være efeu, der klatrede op.
Jeg mener, det søde lille dyr er en Halsbåndsmus ud fra den smule, man kan se.
En rotte kunne gøre det samme kunststykke, så jeg fandt et andet sted til fuglefodringen
Over halvdelen af en halsbåndsmus er hale, og den måler i alt op til 26 centimeter.
Den er større end vores andre mus (når vi ser væk fra rotten): husmus, skovmus, brandmus og dværgmus.
Brandmusen er smukt gyldenbrun på oversiden – og den har en hvid underside På brystet lige foran forbenene har den et gyldent halsbånd.
Halsbåndsmusen er ofte talrigere i skove end skovmusen – og den findes i øvrigt de fleste steder, hvor der er træer.
Jeg bor tæt ved volden, og den kunne være kommet derfra. Det er almindeligt, at halsbåndsmus søger inden døre om efteråret.
Som for de fleste af vores pattedyr går halsbåndmusens nætter med jagt efter føde. Ofte oppe i træer eller buske – halsbåndsmus er gode til at klatre.
Den æder insekter og andre smådyr, men primært frø som bog, agern og hasselnødder
Dagen tilbringer den i gange, den har udgravet i jorden, men min gæst gjorde en undtagelse – fristet af de lækre solsikkefrø, der netop var blevet hængt op.
Som de andre musearter er halsbåndmusen føde for vores forskellige rovdyr. Ugler, musvåge, tårnfalk, ilder, brud, lækat og ræv får alle det meste af deres føde ved at spise mus.
Og hvilken katteejer har ikke fået en nyfanget mus præsenteret!

null

Publiceret 26 January 2016 13:30