Line Jepsen fra Varde. Fotos:PR

Line Jepsen fra Varde. Fotos:PR

Line og Lasse fik en uforglemmelig oplevelse

Da bogen "Født til at leve livet" blev udgivet i sidste uge, var det med to unge her fra kommunen som deltagere

Af
Kim Schou

Som beskrevet i sidste uges avis, har 24 unge medvirket i et spændende ambitiøst udviklingsprojekt, der nu er blevet til en flot, visuel bog med titlen 'Født til at leve livet', skrevet af psykoterapeut Bjarne Dinesen fra Varde.
Her fortæller bogens unge om de svære valg, dilemmaer, kriser, glæder, sorger og hvordan de unge forholder sig til de udfordringer de møder igennem de svære teenageår.
En del af projektet foregik i Albanien, hvor deltagerne fik sig en oplevelse for livet.

En kæmpe oplevelse

En af deltagerne var den 17-årige Lasse Dammark fra Nørre Nebel.
"Jeg deltog, for at kunne nå at opleve noget, inden livet for alvor træder i kraft og man skal tænke på en uddannelse, familie og kærlighed," fortæller Lasse Dammark, som fik en oplevelse for livet.
"At deltage på den tur, er noget af det bedste, jeg har gjort," tilføjer han.
Også 17-årige Line Jepsen fra Varde fik en masse ud af deltagelsen i projektet.
"Da jeg modtog en besked omkring turen, lød det som en vild ide, som jeg var vild med," fortæller hun.
"At deltage i projektet ville give mig mulighed for at møde nogle nye mennesker, som jo endte med at blive nogle helt fantastiske af slagsen," tilføjer hun.
"Jeg ville også komme til et andet land, som var meget anderledes end Danmark, og se deres kultur, samt møde unge på min alder og høre om deres anderledes hverdag. Jeg tog også afsted for at arbejde med mig selv og blive klogere på, hvem jeg selv er," fortæller hun.

Lasse Dammark fra Nr. Nebel.

Lasse Dammark fra Nr. Nebel.

Fik en ny familie

At være sammen 24 unge i 12 dage skaber kontakter de unge imellem.
"Det jeg fik ud af det, var nogle nye venner, som jeg savner hver eneste dag. De blev som en helt ny familie for mig. De ved alt om mig og jeg ved alt om dem," fortæller Lasse Dammark.
"Jeg fik også mere indblik i, hvordan folk har det. Ikke kun befolkningen i Albanien og deltagerne, men også venner, familien, tilfældige mennesker på de kolde gader i Danmark og mig selv. Så turen har virkelig lært mig noget," tilføjer han.
"Turen for mig blev også uforglemmelig," fortæller Line.
"Alle elever var med til at danne et fantastisk fællesskab, som skabte gode venskaber på kryds og tværs. Vi lærte alle sammen noget af denne tur, om os selv og om hinanden. Jeg selv blev klogere på hvem jeg er, og hvad jeg skal arbejde med, omkring mig selv," tilføjer hun.
Mange af deltagerne har givet udtryk for, at de på forhånd havde en tendens til at dømme folk. En af dem var Line.
"Jeg fandt blandt andet ud af, at jeg dømmer folk alt for hurtigt på førstehåndsindtrykket, og er derfor nu blevet bedre til at give folk en chance, og møde dem bedre," siger hun.

Line på en arbejdsdag i marken.

Line på en arbejdsdag i marken.

Mange drømme

Vejen til drømmejobbet går ofte gennem mange drømme. Således også for Lasse.
"Jeg har haft mange drømme i mit liv som barn. Jeg ville gerne være både kunstner, brandmand, tatovør og meget andet. I bogen 'Født til at leve livet' står der, at jeg godt kunne tænke mig at blive indretningsarkitekt eller have noget med teater at gøre," fortæller Lasse og uddyber: "Det kan godt være, at nogen kan føle sig snydt eller irriteret over at have købte bogen og derved kommer til at finde ud af, at jeg har ombestemt mig igen. Men hvad kan jeg gøre ved det? "Jeg er kun et menneske og er 'Født til at leve livet'. Jeg tror, at meningen med det liv vi unge har er, at finde ud af, hvad vi kan lide, er gode til - og så må vi ellers prøve at hjælpe hinanden på rette vej," fortæller Lasse Dammark.
"Og jeg har nu fundet ud af det, under et ophold på produktionsskolen i Varde, i den afdeling, der hedder Trivselshuset. Derfor vil jeg gerne være kok. Ikke på en stor restaurant, men gerne i et lille køkken som på en efterskole.
Line Jepsen ved godt hvad hun vil senere i livet
"Indtil videre har jeg en plan over min fremtid, men man kan vel aldrig være sikker på, at det holder. Jeg læser lige pt. på Varde Handelsgymnasium, 1. års på Global Business. Efter de tre år tager jeg et sabbatår med arbejde og rejser for at opleve nye ting. Derefter skal jeg læse til finansøkonom i enten Aarhus, Odense eller København, som skal ende ud i at jeg videreuddanner mig som ejendomsmægler," slutter hun.

Lasse og Mathias i et ømt øjeblik.

Lasse og Mathias i et ømt øjeblik.

Tirana, Skenderberg.

Tirana, Skenderberg.

Julie, Sofie, Christine, Anders, Line og Kim til miljødag på The Hidden Islands.

Julie, Sofie, Christine, Anders, Line og Kim til miljødag på The Hidden Islands.

Publiceret 28 January 2016 14:00