Sådan ser frivilligholdet i Frelsens Hærs genbrugsbutik på Ravnevej ud en tilfældig fredag formiddag i januar. Torsdag inviterer de til åbningsfest af den udvidede forretning med gaver til de første 40 kunder og is til børnene.

Sådan ser frivilligholdet i Frelsens Hærs genbrugsbutik på Ravnevej ud en tilfældig fredag formiddag i januar. Torsdag inviterer de til åbningsfest af den udvidede forretning med gaver til de første 40 kunder og is til børnene.

Tonsvis af genbrug vælter ind hver dag

Hver dag modtager Frelsens Hær i Esbjerg op mod 20 tons genbrug. Det kræver endnu engang mere plads

Af
Louise Ritter

Bløde sofaer, fine fastelavnskostumer, farvestrålende nipsgenstande, aflagte kjoler og brugte cykelhjelme. Hver dag vælter det bogstaveligt talt ind med genbrugs ting og sager hos Frelsens Hær på Ravnevej i Esbjerg. Her vurderes det, at mængden igen er ved at nå 20 daglige tons - præcis som før den økonomiske krise satte ind.
“Generelt går det en del op og ned, men længe har det været ligget noget lavere end i dag. Præcis hvorfor ved vi ikke, men den økonomiske krise har måske fået folk til at holde lidt på deres ting,” siger Anni Nielsen, der i otte år har været butiksbestyrer af Frelsens Hærs forretning på Ravnevej. Her deler den lokale forretning matrikel med Frelsens Hærs center for hele Jylland minus trekantsområdet. Det betyder, at genbrug fra hele Jylland lander på sorteringsbordene på Ravnevej, hvor imponerende 300 mennesker på vidt forskellig vis er tilknyttet stedet - de 20 daglige tons sorterer jo ikke sig selv.

Flygtning og strandvejsfru

En stor del af de mange kræfter er frivillige. De sorterer, møblerer, dekorerer og sorterer på livet løs. Time for time fyldes nye varer på hylderne i forretningen, der torsdag i denne uge endnu engang udvides. Denne gang med 350 kvadratmeter, så der fremover kan opsnuses genbrugsfund på hele 1.100 kvadratmeter. For at kunne udvide forretningen er der gjort et indhug i den del, hvor der tidligere blev prismærket varer. Den er nu rykket ind i sorteringshallen.
Forretningens 350 ekstra kvadratmeter skal først og fremmest bruges til at præsentere de mange genbrugsmøbler bedre. Det har længe knebet gevaldigt med at få dem vist ordentligt frem for kunderne. Møblerne kommer ind i en lind strøm, mange af dem hentes i store dele af Jylland af Frelsens Hærs fem fastansatte chauffører, der alle kører ud fra Ravnevej på daglig basis. Kvaliteten svinger fra billig plastik til det store Børge Mogensen spisebord, der vil være at finde i forretningen, når der torsdag kl. 10.00 er officiel åbning af de nye 350 kvadratmeter.
Børge Mogensen bordet har en nypris på 25.000 kroner, men det er nu langt fra noget enestående møbel i forretningen på Ravnevej.
“Vi får rigtig mange fine møbler ind. Der går ikke en dag uden at vi tænker: Ej, hvor er det flot, at nogen giver det her. Det er jo også en måde at donere velgørenhed på,” siger Anni Nielsen, der dagligt oplever alle slags mennesker i forretningen - nogen kommer endda gerne flere gange om dagen, for at holde sig opdateret på de sidste nye varer.
“Vi ser alle slags mennesker. Her kommer både flygtninge og strandvejsfruer. Jeg talte en dag med en dame fra Strandvejen, der fortalte, at hun køber alle sine sko her hos os, men at hun ikke fortæller sine veninder det. Det er da lidt sjovt, men man kan altså også finde mange fine sko her,” smiler Anni Nielsen.
For år tilbage var Frelsens Hærs genbrugsbutik på Ravnevej i Esbjerg faktisk Skandinaviens største. Siden er den blevet overhalet af et par stykker andre, men med de nye 350 kvadratmeter har den altså stadig gevaldigt vokseværk.

Anni Nielsen er butikschef på Ravnevej, mens Jørn Vestergaard er butikskonsulent i Frelsens Hær.

Anni Nielsen er butikschef på Ravnevej, mens Jørn Vestergaard er butikskonsulent i Frelsens Hær.

Publiceret 28 January 2016 12:00