Lige efter nytår fik fire afdelingslæger på ortopædkirurgisk afsnit på OUH en fyreseddel.

Lige efter nytår fik fire afdelingslæger på ortopædkirurgisk afsnit på OUH en fyreseddel.

Sparerunde:

Færre uheld koster fire læger jobbet

Lige efter nytår blev fire læger på ortopædkirurgisk afdeling på OUH præsenteret for en fyreseddel. Færre patienter er årsag til opsigelserne

Af
Jens Nicolaisen

Fire yngre OUH-læger fik en karrieremæssig dårlig start på 2016, da de lige efter nytår modtog en fyreseddel.
Det sker, selv om der er lægemangel mange steder i landet, men på den ortopædkirurgiske afdeling på OUH er situationen anderledes.
”Behovet for ortopædkirurgi er ikke så stort som førhen. Det skyldes at antallet af trafikulykker er faldende, det skyldes i stigende grad brugen af genoptræning for gigtpatienter, og fordi vi ikke har så skøre knogler længere," forklarer Jens Peter Steensen, lægefaglig direktør og læge på OUH.

Kritik preller af

Straks efter nyheden om fyringen var der kritik af beslutningen. Således lod Joachim Torp Hoffmann-Petersen, der er fællestillidsrepræsentant for de yngre læger på Odense Universitetshospital og formand for Lægeforeningen i Region Syddanmark, sig citere for følgende til Ugeskrift.dk:
”Det, der sker her, er simpelthen tegn på dårlig ledelse. For alle ved jo, at der altid er en vis omsætning blandt yngre læger. Så det havde bare været at vente et par måneder, så var der ret sikkert et par stykker mere, der havde sagt op, og der kunne laves en besparelse ad den vej.”
Men kritikken preller af på den lægefaglige direktør.
”Hvis vi bare sad på vores hænder og bare accepterede underskud, så kunne man tale om dårlig ledelse.
Vi havde en sparerunde sidste år, hvor vi kom igennem stort set uden at opsige folk. Men når behovet falder med et par procent år for år, så kommer man til et punkt, hvor man må overveje, hvor mange læger, der skal være," siger Jens Peter Steensen, der understreger, at de fire fyringer er fordelt på Odense og Svendborg tilsammen.

En omhyggelig proces

Selv om der er mangel på læger flere steder i landet, så gælder det altså ikke på alle afdelinger på OUH, og det er måske en tendens, der bør give panderynker hos de studerende på lægestudiet.
“Det er selvfølgelig trist at uddanne folk, der ikke er brug for. Men der vil altid være risiko for, at behovet, for det man kan, skifter. Det kan man ikke forudse 10-20 år frem. Vi har ikke kunnet gøre det anderledes, og det har været en omhyggelig proces,” siger Jens Peter Steensen, der mener, at mantraet om, at der er mangel på læger ikke gælder overalt.
“Man hører om de steder, hvor der er mangel - ikke om de steder, hvor der er mange læger. Der er for 40 forskellige specialer på OUH. Der kan godt være mange læger et sted og så mangle andre steder. For eksempel får vi flere kræfttilfælde. Så vi vokser på nogle områder, mens vi indskrænker os andre steder, forklarer den lægefaglig direktør og under streger, at fyringer ikke skal ses som led i en større spareplan."

Publiceret 28 January 2016 08:00