Dette klassiske Johan Christensen-parcelhus fra 1973 havde store problemer med kulde og træk. Arkitekt MAA Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter fik rykket markant ved boligejernes grænser ved bl.a. at beholde de eksisterende, smukke vindueskarme/rammer og i stedet montere nye lavenergiruder.

Dette klassiske Johan Christensen-parcelhus fra 1973 havde store problemer med kulde og træk. Arkitekt MAA Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter fik rykket markant ved boligejernes grænser ved bl.a. at beholde de eksisterende, smukke vindueskarme/rammer og i stedet montere nye lavenergiruder.

Stor gevinst i sigte for boligejere i Køge

Gør din bolig mere værd med nyt håndværkerfradrag

Bruger du de nye fradrag rigtigt og får god rådgivning, kan du ikke blot få en lavere varmeregning og større glæde ved dit hus. Der gemmer sig også en økonomisk gevinst, når du en dag skal sælge dit hus. Det tidligere håndværkerfradrag er blevet omlagt, så den de næste to år fokuserer mere på energimæssige forbedringer af boligen. Det betyder, at det er i år og næste år, at boligejere skal energirenovere, hvis de vil have glæde af det nye grønne håndværkerfradrag.
Alene i Køge ligger der knap 10.000 privatejede huse fra 1960-1990, som statistisk set vil have størst gevinst af en energirenovering. Men ifølge Danske BoligArkitekter kan man let fare vild i renoveringsjunglen – for hvad giver dig størst energibesparelse, boligværdistigning og herlighedsværdi? Det er der råd for nu, hvor håndværkerfradraget også kan bruges til arkitektrådgivning før en energirenovering.
”Du vinker farvel til en klækkelig værdistigning på dit hus, hvis du kaster dig ud i en hovedløs energirenovering uden at kende alle mulighederne. Og det ER en jungle at finde ud af, hvad der gavner den enkelte. Derfor oplever vi en voksende interesse for at tage vores lokale arkitekter, der samtidig er certificerede energirådgivere, med på råd. Det sikrer, at arkitekten ud over at identificere den økonomisk mest fordelagtige løsning også tænker i æstetik og en bedre måde at indrette sig på,” siger Pernille Hjorth, arkitekt MAA og sekretariatsleder hos Danske BoligArkitekter.
”Vi har mange eksempler på, at en energirenovering samtidig har givet vores kunder bedre opbevaringsmuligheder, mere dagslys eller en flottere facade end den løsning, de ellers var på vej ud i – og oftest til den samme pris. Og så er arkitekten her jo dejligt fri af økonomisk særinteresse i fx vinduer og varmepumper og kan derfor rådgive uvildigt. Dermed er du som boligejer sikret den løsning, der passer bedst til husets alder, arkitektur og til pengepungen,” siger Pernille Hjorth.

Værdistigning på op til 430.000 kr.

Huse med et godt energimærke handles til en højere pris pr. kvadratmeter end huse med et dårligt energimærke. Opgørelser fra Boligsiden.dk viser, at et spring fra et energimærke til et andet gennemsnitligt giver en øget salgspris på mellem 220.000 og 430.000 kr. Samtidig tager det længere tid at sælge et hus, desto dårligere energimærke det har.
”Der er en klar sammenhæng mellem energimærke og salgspris. Fx sælges villaer med energimærke A til priser, der ligger 69 procent over gennemsnittet. Selv villaer med energimærke C har salgspriser, der ligger 11 procent højere end gennemsnittet. Så der er ingen tvivl om, at det kan være en investering at energioptimere sit hus, både i forhold til de løbende udgifter til varme, men også med henblik på en højere pris ved et senere salg. Som boligejer skal man dog være opmærksom på at vælge nogle løsninger, der tager hensyn til boligens arkitektur. Skifter du fx tag og vinduer, skal de passe i boligens stil, og lægger du glaseret tegl og sætter sprossede vinduer i et karakteristisk 60'er-hus, kan det hurtigt blive et uskønt miskmask af stilarter,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden.dk.
En økonomisk finte, som det er værd at være opmærksom på, er, at du kan få fuldt fradrag for det samme projekt to gange ved at få fradrag for rådgivning i 2016 og fradrag for selve arbejdet i 2017.

Publiceret 01 March 2016 11:00