Over 300 fugleelskere var til Ørnenes Dag på Stige Ø i søndags. De spottede tre havørne.

Over 300 fugleelskere var til Ørnenes Dag på Stige Ø i søndags. De spottede tre havørne.

Er havørnene tilbage? Ornitologer så rovfugle ved Stige Ø

Havørne set ved Stige Ø. Måske ét par vil slå sig ned, siger ekspert

Af
Af Emil Hermann

For fire år siden boede et havørnepar uden for Stige Ø. Nu er der en lille chance for, at den prægtige rovfugl igen er ved at slå sig ned på en af de ubeboede øer udenfor Stige Ø.
I søndags var mere end 300 fugleelskere til ørnenes dag på Stige Ø, og her lykkedes det de fremmødte at se tre havørne. To af parrene var sandsynligvis fra Æbelø og Kerteminde-området.
Men ifølge Børge Langkilde Rasmussen, der er ornitolog og en del af Dansk Ornitologisk Forening Fyn, var det sidste par ét, som ikke virkede til at have slået sig ned nogen steder endnu.
“Vi håber, at det tredje par vil slå sig ned på en af de ubeboede øer udenfor Stige Ø,” siger han.

Har haft havørne før

Havørneparret, der bosatte sig for fire år siden, blev ifølge Børge Langkilde Rasmussen forgiftet af mennesker, så de døde af det.
“Der var stor mistanke om, at det var jægere, som stod bag giften. En ihærdig politimand havde fundet ud af, at giften var købt over nettet, men som dommeren sagde i retten, så kunne han ikke bevise, at posen med gift var blevet brugt mod havørnene,” fortæller Børge Langkilde Rasmussen.
Selvom ingen personer blev dømt i sagen, så er Børge Langkilde Rasmussen taknemmelig for, at lokalbefolkningen efterfølgende har været gode til at beskytte rovfuglen.
“De holder øje og ånder folk i nakken, som vil havørnene ondt,” konstaterer han.

Odense Fjord ideelt sted

Årsagen, til at havørnene både fouragerer og overvejer at slå ned i Odense Fjord, er simpel.
“Det er et lavvandet område, hvor der er blishøns, andre fugle og fisk, som havørnen lever af,” fortæller Børge Langkilde Rasmussen.
Men det er ikke kun der, du kan være heldig at opleve havørne. Også omkring søerne ved Tarup-Davinde, der drives af både Odense- og Faaborg-Midtfyn Kommune har Børge Langkilde Rasmussen set havørne for halvandet år siden midt på sommeren.
“Det var nok et ynglepar fra Ravnholt Gods ved Ørbæk,” siger han.
I februar blev der talt 291 havørne i Danmark. Heraf 36 på Fyn.

Publiceret 02 March 2016 20:00