Offa Nasso er i den kommende tid erhvervspraktikant på Lokalavisen Esbjerg. Offa flygtede i 2013 fra Syrien til Danmark sammen med sin to-årige datter samtidig med, at hun var gravid i 9. måned. Senere er hendes mand kommet til Danmark, og den lille familie forsøger nu at etablere en tilværelse i Esbjerg.

Offa Nasso er i den kommende tid erhvervspraktikant på Lokalavisen Esbjerg. Offa flygtede i 2013 fra Syrien til Danmark sammen med sin to-årige datter samtidig med, at hun var gravid i 9. måned. Senere er hendes mand kommet til Danmark, og den lille familie forsøger nu at etablere en tilværelse i Esbjerg.

Offa Nasso:

"Religion er en farlig ting"

Erhvervspraktikant og syrisk flygtning, Offa Nasso, skriver i sin tredje klumme om forskellene mellem Danmark og Mellemøsten. Bl.a. at demokrati skaber selvstændigt tænkende mennesker

Af
Af Offa Nasso

klumme Jeg vil gerne i denne uge fortælle lidt om vores system og om de forskelle, der er mellem Danmark og Syrien/Mellemøsten. Der er nemlig store forskelle mellem Danmark og mit hjemland, og jeg kan sige, at vi har to forskellige liv.

Først og fremmest tror jeg, at religion er en vigtig forskel, fordi den fylder meget i Mellemøsten. Men samtidig tror jeg, at religion er en farlig ting, især når det bestemmer alle regler i dit hjemland. I mit hjemland, og alle der har islamiske systemer, tegner religion samfundets karakter.

Regeringer tegner og bygger sin politik og sine regler på religion, og ofte skaber religionen grundlag for diktaturer. Sådan et system, altså diktatur som i Syrien, skaber meget dårlige rammer for mennesker. Jeg synes ikke, at man kan tænke selvstændigt eller lave nogle ting for én selv og for sin familie, for Assad forbyder nærmest én at tænke selv. Det er anderledes i Danmark, hvor man har demokrati.

Jeg synes også, at man kan se, at der er mange mennesker fra islamiske systemer, der ofte har travlt med små tanker. Jeg mener, at de ikke så ofte tænker på helheden og de vigtige ting, men på om eksempelvis Sunni-muslimer har det bedre end shia-muslimer og omvendt.
Der er også andre forskelle, og man opsætter dumme regler for, hvad kvinder eksempelvis ikke må. I Saudi Arabien må kvinder ikke køre bil, men det må vi godt i Syrien. Man tænker mange steder meget gammeldags på grund af religionen, mens hele verden bare går videre med oplysning og viden samt andre ting.

Demokrati er vejen frem

I Danmark kan jeg se, hvordan systemet bygger sine mennesker op, og hvordan man arbejder for at skabe stærke og aktive personer.

Selvom Danmark er et lille land, så har det en vigtig plads i Europa, og man blander ikke religion med politik. Man har demokrati, som vi er rigtig mange, der også ønsker i Syrien, og som er blandt grundene til, at der i dag er krig. Det ønsker Assad regimet jo ikke.
Jeg tror, at det er meget vigtigt for alle flygtninge at forstå og vide, at Danmarks system giver os en stor mulighed for at blive selvstændige i vores eget liv. Vi behøver ikke være bange mere og tænke på, hvordan vi skifter de dårlige ting ud med de gode. For de ting er her i Danmark.

Religion og diktatur lukker ens hoved, så man ikke kan integreres ordentligt i samfundet. Men demokrati er skaber selvstændige og aktive mennesker.

Har du ris, ros eller spørgsmål til Offa, så kan du skrive til rw@lokalavisen.dk

Publiceret 02 March 2016 11:00