Aldis centrallager i Haverslev forsyner hver uge værestedet Perron 4 i Randers med omkring 100 kg overskydende dagligvarer og grøntsager. Dagens levering bestod af fem kasser, hvoraf de første to med det samme blev lavet til juice og salat.

Aldis centrallager i Haverslev forsyner hver uge værestedet Perron 4 i Randers med omkring 100 kg overskydende dagligvarer og grøntsager. Dagens levering bestod af fem kasser, hvoraf de første to med det samme blev lavet til juice og salat.

Aldi går til kamp mod madspild

Nyt samarbejde mellem Aldi og Perron 4 sætter fokus på at reducere madspild. Overskydende dagligvarer som frugt og grønt fra Aldi får ny værdi, når Perron 4 tilbereder råvarerne og serverer måltider til udsatte borgere i Randers. En kæmpe succes lyder tilbagemeldingerne
 
I 2014 smed hver dansker i gennemsnit 47 kg mad ud. For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn svarer det til madvarer for omkring 7.200 kroner, der smides direkte ud i skraldespanden. På landsplan betyder det, at danskerne smider madvarer ud for 11,6 milliarder kroner om året.
Det er dog langt fra kun forbrugernes ansvar at bekæmpe madspild. Hvis mængden af madspild skal reduceres varigt, kræver det en indsats fra hele værdikæden: producenter, detailhandel og forbrugere. Det gør Aldi nu noget ved, når butikskæden tager ansvar og allierer sig med værestedet Perron 4 i Randers i kampen mod madspild.
 
Overskydende madvarer får ny værdi
I Haverslev mellem Randers og Aalborg ligger Aldis nord- og midtjyske centrallager, som har indgået en aftale med værestedet Perron 4. To gange om ugen leverer Aldi overskydende dagligvarer samt frugt og grøntsager til Perron 4. De omkring 100 kilo råvarer om ugen får ny værdi, når de tilberedes og serveres for værestedets brugere.
”Råvarerne vi modtager fra Aldi er virkelig gode. Kvaliteten er i orden og mangfoldigheden er imponerende. Vi får ikke en hel palle af én ting, men lidt af hvert og lidt af det hele. Et par bakker tomater, et par pomelo-meloner, kartofler, gulerødder og meget mere. Mængden og sortimentet passer perfekt til os,” fortæller Søren Bach Jensen, kok på Perron 4.
 
Dækker et stort behov
Perron 4 er et værested for mennesker med sociale eller psykiske problemer, hjemløshed og ensomhed. Ifølge afdelingsleder Gine Nørager har samarbejdet med Aldi haft en stor betydning for værestedets brugere. 
”Vi er overrasket over mængden og kvaliteten af de varer, vi modtager. Det er en kæmpe succes, der giver hjælp til borgere, som virkelig har behov for det. Vi laver salat og juice i langt større mængder end tidligere. Værestedets brugere ”drikker spinat” uden at vide det, og får derved flere vitaminer og sundere kost end tidligere,” fortæller Gine Nørager.
Vi glædes over at madspildssamarbejdet får så stor ernæringsmæssig betydning for værestedets brugere, afslutter Gine Nørager.
 
Madspild og socialt ansvar er vigtige temaer
For Aldi er madspild og socialt ansvar vigtige temaer, og samarbejdet med Perron 4 kommer ikke ud af den blå luft. Direktør i Aldi Haverslev, Kenneth K. Madsen, fortæller
”Madspild og social ansvarlighed er temaer, som ligger os på hjerte, og det er udfordringer, som vi kan være med til at gøre noget ved. Med dette initiativ sikrer vi, at en stor mængde råvarer ikke går til spilde, men bliver til gavn for andre,” fortæller Kenneth K. Madsen. 

Fakta om Aldi og socialt ansvar:

- Aldi har en lang række bæredygtige produkter og 22 forskellige certificeringer heriblandt Rainforest Alliance, EU blomsten, ØKO-Tex, FSC

- Aldi støtter op om Greenpeaces detox-kampagne, der kæmper for tekstiler og sko uden skadelige kemikalier

- Aldi har indført en plan for 100 procent bæredygtige kakaoprodukter i kædens sortiment

Publiceret 03 March 2016 12:00