Stine Julø er den eneste i Danmark der kombinerer faget sadelmager med dyrlæge.

Stine Julø er den eneste i Danmark der kombinerer faget sadelmager med dyrlæge.

Sadelmageren fra Køge

Passionen for det gode håndværk er ikke noget, der kun hører fortiden til. Stine Julø er sadelmager og blandt Danmarks få. Vi har fået et indblik i hendes specielle verden

Af
Af Katrine Thorlund

Midt i et industrikvarter i Ishøj ligger et lille værksted. Det er ikke til at gætte, hvis man ikke lige ved det, men her arbejder en helt særlig kvinde fra Køge. Duften af læder er ikke til at tage fejl af, når man ikke er blevet immun ligesom Stine Julø.
De to store hunde må vente i et tilstødende lokale, noget de tydeligt ikke er vant til, de har nemlig ligeså meget hjemme på værkstedet, som Stine Julø har.
Vi sætter os ved arbejdsbordet, der er fyldt med værktøj, og Stine Julø begynder at hive en sele ud af en sadel. 32-årige Stine Julø er sadelmager og en helt særlig én af slagsen.
Hendes historie starter på hesteryg i en alder af 4 år. Da hun går i gymnasiet, bliver hun en fast del af galopbanen i Klampenborg. Stine Julø rider to gange om morgenen inden skole, så den værste krudt er brændt af og igen om eftermiddagen. Efter gymnasiet arbejder Stine Julø som galoptræner, men ønsker at prøve noget andet, inden hun vælger galop som sin levevej.
"Jeg kommer ind og udtjener min værneret i Gardehusarregimentets Hesteskadron, og er der et år. Og netop der har de deres egen sadelmager ansat. Der gik det pludselig op for mig, hvor meget det havde at sige, at sadlen blev tilpasset den enkelte hest. Håndværket gør en forskel for hesten, og man har mulighed for at skabe noget fra bunden," fortæller Stine Julø, sadelmager og indehaver af Sadelmageriet.dk.

Fra ko til sadel

Stine Julø finder ud af, at netop sadelmager er det hun skal. Men vejen er lang, for nok er der brug for en lærling i Hesteskadronen, men det skal tage to et halvt år, før lærepladsen endelig bliver oprettet.
"Jeg trænede galopheste, mens jeg ventede. Pludselig en dag ringede de fra regimentet, og jeg kunne starte fjorten dage efter. Uddannelsen tager fire år, og består af mesterlære i Danmark og undervisningen foregår i England hver anden måned, så man skal være ret dedikeret," siger Stine Julø.
At det lige skulle blive et håndværksfag, der skulle danne Stine Juløs karriere, lå ikke lige for.
"Jeg har jo gået i gymnasiet, og har klaret mig fint bogligt, men har måske aldrig rigtig kunne sidde stille. Så det måtte gerne være noget, hvor jeg kunne bruge mine hænder, og så noget der involverede heste. Jeg troede jo, at jeg skulle være galoptræner, men da muligheden kom for at lære det her fag, så var det jo helt eminent" fortæller Stine Julø.
Stine Julø gør det sorte læder klar, og tjekker grundigt for ridser, for som hun siger, når man betaler for et håndlavet produkt, så vil man gerne selv lave ridserne. En særlig anordning skærer i læderet, som var det smør, men det kræver tydeligt kræfter.
"Det var en fantastisk følelse, når man kom hjem fra en eksamen i England med en sadel, der var blevet godkendt. Jeg havde jo lavet den helt fra bunden. Fra man har et stykke ko, og til man har en sadel i hånden, det er altså en fed proces," siger Stine Julø.

Det kræver kræfter at arbejde med læder.

Det kræver kræfter at arbejde med læder.

Danmarks eneste

Efterhånden som håndværket lå mere naturligt i hænderne, kom overskuddet til at se nærmere på dyrets behov.
"Jeg har været så heldig at modtage et legat fra Køge Borger- og Haandværkerforenings Uddannelsesfond, som er en fantastisk støtte til min opkvalificering til Master Saddler, som er det højeste niveau for sadelmagere. Derudover læser jeg også til dyrlæge. Jeg ser det faktisk som en meget lang efteruddannelse, og jeg gør det for at kunne bygge bro mellem hestens problem og løsningen," fortæller Stine Julø.
Stine Julø er den eneste i Danmark, der kombinerer de to fag. Derfor er planen ikke, at hun nu skal til at vaccinere katte eller klippe næb, men hun skal bruge sine kompetencer til at hjælpe flere heste med de rette metoder.
"Det kan godt være svært at få kommunikeret til dyrlægerne, at nok kan jeg et håndværk, men jeg er jo ikke tryllekunstner. Så måske vil det afhjælpe smerterne, at der var mindre tryk på hestens skuldre, men hvis det ikke kan lade sig gøre i forhold til sadlen, så er man jo nødt til at tænke anderledes. Så derfor har jeg lyst til at lære mere om, hvad der sker i hesten og især ryggen," forklarer Stine Julø.
Dedikationen til dyret især har betydet, at Stine Julø holder et gammelt håndværk i live. Når man køber en håndlavet sadel, eller får vedligeholdt den gamle, så gør man det med dyrets velfærd for øje.
"Vi ville også få ondt i fødderne, hvis vi gik i fitnesscenteret med træsko på. Hvis hesten skal kunne yde 100%, så må vi skabe de bedste forhold for den," fortæller Stine Julø.

Stine Julø arbejder med skarpe men meget effektive redskaber.

Stine Julø arbejder med skarpe men meget effektive redskaber.

Publiceret 03 March 2016 14:00