Thomas Pedersen fjerner en signatur - lavet med stort tus - fra en elevator på Byens Bro. “Hvis ikke vi fjerner graffitien, så bliver det bare værre”.

Thomas Pedersen fjerner en signatur - lavet med stort tus - fra en elevator på Byens Bro. “Hvis ikke vi fjerner graffitien, så bliver det bare værre”.

Koster kommunen millioner:

Firma fjerner graffiti hver uge

Grafittimaleri koster Odense Kommune 1,9 mio. kroner om året

Af
Af Emil Hermann

"Det er en stor udfordring at holde byen ren."
Sådan beskriver Poul-Ivan Ikkala de graffitiproblemer, som Odense Kommune kæmper imod.
Igennem tre til fire år har Odense Kommune hvert år brugt cirka to millioner kroner på at fjerne graffiti fra bygninger, broer, byudstyr og tunneller.
“Hvis vi skulle holde hele byen ren, var vi nok nødt til at bruge fire millioner kroner om året, men så skulle vi tage fra andre områder, hvor vi ikke har råd til at spare,” fortæller Poul-Ivan Ikkala, der står for koordineringen af graffitibekæmpelsen.
Antigraffiti-firmaet, All Remove, har ansvaret for at fjerne hærværket i Odense Kommune, og de har nok at se til.

Byens Bro renses hver uge

Især Byens Bro, der kostede 116 millioner kroner og officielt blev indviet i maj sidste år, er blevet et fast mål for ulovlig kunst.
Det fortæller Thomas Pedersen, der er driftleder i All Remove på Fyn.
“Hver eneste uge fjerner vi graffiti fra Byens Bro. Det er typisk tags, der er tegnet med tus, vi vasker væk, siger Thomas Pedersen.
Men det er ikke kun byens flotte gang- og stibro, der bliver udsat for graffiti.
“Vi har 50 andre broer i fast abonnement, som bliver inspiceret hver uge. Derudover er der også tunneller og bygninger, som bliver svinet til,” fortæller Poul-Ivan Ikkala.
Ifølge Thomas Pedersen, der har 12 års erfaring med at fjerne graffiti, så ligner Odense andre storbyer, når man sammenligner mængden af grafitti.
“Byen ligner Aalborg og Aarhus. Men der er meget svineri, ellers var vi jo ikke ansat til at fjerne det hver eneste uge,” siger han.

Kunne lukke flere vejhuller

Poul-Ivan Ikkala er ærgerlig over, at By- og Kulturforvaltningen hvert år skal bruge cirka to millioner kroner på at fjerne dumheder.
Pengene kunne i stedet være gået til andre ting, som er mere nødvendige for skatteborgerne.
“Vi kunne lukke flere huller i vejene og på cykelstier, hvor vi i forvejen har et stort efterslæb. Det er nytteløst og griseri, at vi bruger millioner af kroner på graffitifjernelse,” siger Poul-Ivan Ikkala.
Graffiti, der er tegnet med tus, er lettest at fjerne, da Thomas Pedersen sprøjter med et alkoholprodukt og derefter tørrer med en klud på overfladen.
Graffiti med spraydåser er vanskeligere og dyrere.
“Her er skal der typisk højtryksspuling til,” fortæller Thomas Pedersen.

Publiceret 03 March 2016 08:00