Jane Jegind (V), rådmand for By- og Kulturforvaltningen, insisterer på at tale politik uanset navnet på den socialdemokratiske spidskandidat.

Jane Jegind (V), rådmand for By- og Kulturforvaltningen, insisterer på at tale politik uanset navnet på den socialdemokratiske spidskandidat.

Rådmand til grafitti-malere:

Hold op med at begå hærværk

Politikere prøver at dæmme op for årlige millionudgifter til graffitifjernelse

Af
Af Emil Hermann

Hærværk I årevis har Odense Kommune haft millionudgifter til fjernelse af grafitti.
Derfor har By- og Kulturforvaltning løbende søsat tiltag, som skal nedbringe omfanget af hærværket.
Jane Jegind (V), der er rådmand i By- og Kulturforvaltningen, fortæller her om tre tiltag.
“For det første har vi forsøgt at få det fjernet så hurtigt som muligt, for hvis graffitien ikke kommer væk, så animerer det til mere hærværk,” siger hun.
Et andet tiltag har til hensigt at gøre tunneller mere trygge.
“Vi lysner tunneller med farver, som reflekterer både dagslys og kunstigt lys, så vores borgere er mere trygge, når de går eller cykler igennem,” siger Jane Jegind.
Det tredje tiltag var Jane Jegind selv igangsætter på, da hun blev konfronteret, at der manglede lovlige graffitisteder i Odense.
“I 2013, da jeg tiltrådte som rådmand, hørte jeg fra nogle unge mennesker, at de ikke kunne lave lovlig graffiti nogen steder i Odense. Det tog vi til os, og vi har blandt andet givet dem lov til at male på den grå betonmur på Gammelsø, som løber langs med Odense Havn,” siger hun.

Må male på byggehegn

Da Byens Bro blev opført, fik en professionel graffitimaler lov til at slå sig løs på byggehegnene.
Også rundt om Odeon-byggeriet på Thomas B. Thriges Gade har der været mulighed for at spraye.
“Vores håb med disse tiltag er, at mængden af ulovlig graffiti falder. Jeg hører også, at det går godt nede på den grå betonmur, hvor der bliver malet ret meget,” fortæller Jane Jegind.
Men det ændrer ikke på, at I over flere år har brugt cirka to millioner på at fjerne graffiti?
“Vi bruger for mange penge på at fjerne graffiti. Det er hamrende ærgerlige penge at bruge.
Vi kan bruge dem på langt mere nyttige ting som veje, skolebygninger og lejepladser,” erkender Jane Jegind.
Jeg har kilder i skatermiljøet, som fortæller mig, at de er blevet lovet ting, som ikke er ført ud i livet. Kunne det måske tænkes, at en del af graffitien i byen er protest imod jeres løftebrud?
“Hvis det hænger sådan sammen, så er det den forkerte måde at protestere på i et demokrati,” siger Jane Jegind.

Kom og tal med os

Hun opfordrer i stedet skaterne - hvis de står bag noget af hærværket - til at komme og tale med hende, så de kan forsøge at finde en løsning, så fælleskabet ikke skal betale regningen.
“Hold op med at begå hærværk. Hvis I har gode idéer eller ønsker, så hører vi meget gerne fra jer. Dermed ikke sagt, at I får, hvad I vil have, men vi vil meget gerne tage en konstruktiv dialog med jer,” lyder opfordringen fra Jane Jegind.

Publiceret 03 March 2016 08:30