SE BILLEDER:

Familiefond bringer Vojens på sporet

Vojens bys historie efter 1864 er aldrig tidligere blevet fortalt i én samlet historie. Det bliver den nu, takket være familiefond

Af
Peter Rasmussen

Der måtte findes ekstra stole, kopper og desserttallerkner frem da Lokalhistorisk Forening for Vojens-området forleden indbød til generalforsamling.
Naturligvis kom man for at tage del i årsmødet, men nok også for at opleve aftenens spændende foredragsholder, Lars H. Henningsen, der skulle fortælle om et folkeligt oprør på Vojenskanten i tiden omkring den franske revolution.
Allerede imens den talstærke forsamling stadig var i gang med dagsordenen, ventede dog en gedigen overraskelse. Foredragsholderen tog ordet under 'eventuelt ' for at fortælle om et kommende projekt:
“Jeg kender Schmidt familien, og P.J. Schmidt fonden, fra mit arbejde og ved hvor tæt den lokale historie ligger på hjertet af alle i familien. Og derfor blev jeg nok ikke helt så overrasket da Peter Schmidt kontaktede mig,” fortalte han forsamlingen.

“Lav en bog om Vojens”

Peter Schmidt tilbød Lars H. Henningsen opgaven med at lave en bog om det 'moderne' Vojens. Der findes allerede en god bog om tiden før 1864, men der er aldrig lavet et samlet værk om tiden efter.
“Jeg har lige et projekt jeg skal have afsluttet, men jeg forventer at kunne gå i gang med Vojens-bogen i sensommeren,” fortalte historikeren, der allerede har en arbejdstitel til bogen:
“Den kunne hedde 'Vojens på sporet', med henvisning til betydningen af at det er en stationsby med alt hvad det indebærer,” siger han og tilføjer med et skævt smil:
“Og sidste kapitel kunne måske hedde 'Vojens kørt af sporet?'”.
Til Lokalavisen siger Lars H. Henningsen:
“Det er ikke nogen let opgave for Vojens rummer nemlig rigtig meget. Byen har i den grad forandret sig i flere omgange, og den historie skal vi have fortalt på en fagligt korrekt - men let fattelig måde. Det er ikke en opgave jeg kan løse selv. Her er jeg meget afhængig af den gode hjælp jeg kan få fra den lokalhistoriske forening,” siger han.
Der blev klappet længe og varmt i Brdr. Grams gamle kantine. Både af bogprojektet og af Peter Schmidt. P.J. Schmidt fonden donerer ofte til foreningens virke.

Publiceret 03 March 2016 06:00