Efter 40 år på formandsposten i Chung-Un, som han selv var med til at grundlægge som 15-årig, stopper Allan Paulsen (tv) og overlader posten til Niels Memhave Nygaard. Foto: Mikkel Hansen

Efter 40 år på formandsposten i Chung-Un, som han selv var med til at grundlægge som 15-årig, stopper Allan Paulsen (tv) og overlader posten til Niels Memhave Nygaard. Foto: Mikkel Hansen

Allan har kæmpet for klubben i 40 år

Allan Paulsen stopper efter 40 år som formand for Chung Un med en løftet pegefinger til de yngre generationer: Foreningslivet er under pres

Af
Mikkel Hansen

Allan Paulsen var blot 15 år gammel, da han sammen med andre unge åbnede Chung Un Taekwondo i Sønderborg.
"Vi var bare nogle rødder, der brændte for taekwondo. For os var det ikke bare en sport men en livsstil," fortæller Allan Paulsen, da Lokalavisen møder ham i klublokalerne på Sjællandsgade.
Han forlod sammen med et par andre taekwondo-kæmpere en anden klub i Sønderborg for at starte en ny klub.
"Vi var pionere med masser af engagement, og vi havde hjulpet med at starte klubber andre steder i Danmark, så det var ikke noget problem at starte vores egen."
Han blev klubbens første formand, og han har med meget få undtagelser siddet på posten lige siden. Men nu er det slut. Efter fire årtier er han stoppet som formand:
"Man skal stoppe mens legen er god. Jeg har siddet her i 40 år, men hvis klubben skal blive ved med at udvikle sig, kræver det et generationsskifte," siger Allan Paulsen og fortsætter:
"Jeg vil også have mulighed for at have nogle gode år i klubben som almindeligt medlem. Jeg glæder mig til at få mere tid til at træne selv og være træner for andre," siger Allan Paulsen, der er stoppet helt i bestyrelsen.

Erfaren afløser

Afløseren hedder Niels Memhave Nygaard. Han begyndte for 31 år siden i klubben som 12-årig, og han har været en del af bestyrelsen i 20-25 år.
"Jeg tager nok ikke 40 år på posten. Så skulle jeg være startet for mange år siden," griner den nye formand og fortsætter:
"Det er fantastisk, hvad Allan har gjort for klubben de sidste 40 år. Det er nogle store sko, som jeg skal fylde."
Den nye og den afgående formand er enige om, at foreningsarbejdet bærer lønnen i sig selv:
"Der er en stor glæde i at undervise unge mennesker og give det, som jeg har lært, videre. De 8-årige som jeg underviste for mange år siden er nu voksne, og i dag underviser vi deres børn. Betalingen er ikke kroner og øre men oplevelser. Hvis dem, der følger efter mig, får bare halvdelen af mine oplevelser, bliver det fantastisk," siger Allan Paulsen.
"De lærer positiv disciplin, og de får sved på panden, og vi mærker, at forældrene er glade for det arbejde, som vi gør i klubben," siger Niels Nygaard.
"Der kommer mange børn her, som har haft dårlige oplevelser i andre sportsgrene, men vi får banket noget selvtillid i dem. Der foregår et stort socialt arbejde her i klubben," supplerer Allan Paulsen.

Foreninger under pres

Det er dog ikke alle, der kan få øje på glæden ved det frivillige arbejde:
"I dag er det svært at få folk til at arbejde som trænere eller i bestyrelsen, så det er os gamle rødder, der bliver ved. Forældre kommer med deres børn et minut før træning, og de kører igen med det samme træningen er slut. Der er ikke mange, der bidrage med lidt ekstra. Det er en anden kultur i dag: Nu er det en sport og ikke en livsstil. Foreningenslivet er under pres, og mange steder må man bruge betalte instruktører i stedet for frivillige," siger Allan Paulsen.
Den nye formand er enig:
"Det er en udfordring at finde frivillige. Vi har gode instruktører og bestyrelsesmedlemmer i klubben, men det er blevet sværere at finde dem. Derfor gør vi meget for at uddanne de unge tidligt: "Når vi ser en kæmper, der har talent for undervisning, gør vi ham eller hende til hjælpetræner og giver dem erfaring, så de en dag kan få deres eget hold."
Chung Un Taekwondo fejrer klubbens 40 års jubilæum den 11. juni.

Publiceret 09 March 2016 09:00