Det er blandt andet de gode muligheder for videreuddannelse, der er med til at gøre det attraktiv at flytte tilbage til Sønderborg.

Det er blandt andet de gode muligheder for videreuddannelse, der er med til at gøre det attraktiv at flytte tilbage til Sønderborg.

Mange sønderborgere vender hjem til fødebyen

De yngre vender snuden hjem, når job og familier skal etableres. Sønderborg ligger i top

De sydjyske kommuner er ikke det værste sted at bo, når man har færdiggjort sin uddannelse og er klar til at starte job og familie. I hvert fald ikke hvis man skal tro den undersøgelse, som Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum har foretaget. Analysen har fulgt alle børn i årgang 1981 i hver enkelt af alle landets 98 kommuner, som boede i den givne kommune som 15-årige, og som siden har boet uden for kommunen i mindst to år. Heri fremgår det, at de sydjyske kommuner over en bred kam har haft held til at lokke en stor andel af deres bysbørn hjem i folden igen, sammenlignet med mange andre af landets kommuner.
Målingen placerer Sønderborg som den kommune i Sydjylland, som som flest vender tilbage til. På landsplan får Sønderborg en 11. plads blandt de 98 kommuner.

Større muligheder

Der er ikke umiddelbart en entydig forklaring på, hvorfor de sydjyske kommuner har held til at vække hjemveen. Hos Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet peger administrerende direktør Thorkild Ærø dog på, at det sydlige Jylland byder på rigtig mange af de muligheder, som den aldersgruppe leder efter.
“Der er jo en fin sammenhæng mellem job og uddannelse. Vi har længe set en øget tendens til at søge fra land mod by, så det er jo enormt positivt, at for eksempel en by som Esbjerg, der tidligere har haft svært ved at få folk til at bosætte sig, ligger godt i den her undersøgelse (nummer 24, red.). Det betyder jo, at der er job at få. Samtidig er der gode pendlermuligheder, hvis man arbejder uden for kommunen og i de store byer, for vi ser, at folk har præferencer for at søge hjem mod kendte steder, hvor de har et netværk, når de skal etablere sig med familie og job,” fortæller Thorkild Ærø.
Han fortæller, at der stadig er mange i aldersgruppen 18-25 år, som tager på en afstikker ud af hjembyerne for at studere eller prøve sig af i andre byer, men efterhånden som uddannelsesinstitutionerne har oprettet afdelinger flere steder i landsdelen, som for eksempel Syddansk Universitetet i Kolding og Sønderborg, er incitamentet for at vende tilbage også blevet større hos den yngre del af befolkningen.
“Der er garanteret mange, der er vokset op i et parcelhus, og siden har sagt, at det skulle de aldrig selv bo i. På samme måde har mange fornægtet, at de nogensinde skulle vende tilbage til hjembyen igen, men vi ser bare, at der en tendens til, at folk vælger det kendte, når de kan få de muligheder, de efterspørger,” konstaterer Thorkild Ærø.Mange af de unge der rejser fra S%26#xf8;nderborg, vender hjem igen. S%26#xf8;nderborg er faktisk den sydjyske kommune, som flest...

Opslået af Lokalavisen Sønderborg på%26nbsp;9. marts 2016

Så mange vender hjem

Sønderborg 18,3%
Vejen 16,5%
Vejle 16,3%
Esbjerg 16,3%
Kolding 16%
Aabenraa 15,8%
Fredericia 14,6%
Haderslev 13,8%

procentdel af 1981-årgangen, der vendte hjem til udvalgte kommuner i Region Sydjylland

Publiceret 09 March 2016 10:00