Det gik lidt langsomt med at komme afsted første gang for Sonja Pedersen. Heldigvis tog en veninde hende med under armen. I dag kommer Sonja trofast hver eneste gang, hvis hun kan. Foto: Peter Rasmussen

Det gik lidt langsomt med at komme afsted første gang for Sonja Pedersen. Heldigvis tog en veninde hende med under armen. I dag kommer Sonja trofast hver eneste gang, hvis hun kan. Foto: Peter Rasmussen

Netværk:

Sonja blev et gladere menneske

Sonja Pedersen er taknemmelig for at en veninde slæbte hende med i Motionscafé i Vojens

Af
Peter Rasmussen

Man kunne godt mene, at der er meget lidt at smile over for Sonja Pedersen fra Skrydstrup.
Hun er én af de alt for mange, som kæmper imod en kræftsygdom. Endda for anden gang i sit liv. Denne gang er det hudkræft, og hun får med jævne mellemrum fjernet hudområder fra forskellige steder på kroppen. Og den kamp synes uden ende. Hertil kommer at Sonja mistede sin mor til kræft, ligesom hun - allerede i en alder af blot 46 - måtte tage afsked med sin første mand. Også han tabte kampen imod kræften.
Alligevel smiler Sonja. Og når man spørger hende, har det især én grund:
“Alle omkring mig siger at jeg blev et helt andet menneske, efter at jeg begyndte at komme i motionscaféen,” fortæller Sonja åbenhjertigt. Og hun indrømmer at det tog lang tid før hun tog sig sammen og kom afsted:
“Jeg havde det ikke godt med at komme nogle steder hen. Følte at alle kunne se min sygdom, og det fik mig til at føle mig forkert,” fortæller hun ærligt. Heldigvis var der en veninde, som var stædig. Hun synes at Sonja skulle prøve at komme med.

Her tør man spørge

Og siden har Sonja stort set været i Motionscaféen for Kræftramte og pårørende, som tilbuddet, der har til huse i Vojens Sundhedscenter, hedder, hver gang. For her føler hun sig virkelig i hopla:
“Her er vi jo alle i samme båd. Nogle er mere syge, andre er måske blevet raske - men alle ved hvordan vi har det. Vi ved hvordan hinanden føler og reagerer,” forklarer Sonja og kommer med et meget konkret eksempel:
“Jeg bruger paryk, og det har jeg haft det dårligt med, selvom jeg synes, de har lavet en meget fin paryk til mig. Da vi kom til at snakke om det i caféen viste det sig, at vi var fire, som bruger paryk. Der kan man bare se hvor dumme tanker man har,” griner Sonja. Og dermed slår hun tonen an for noget, som også er meget vigtigt i caféen: humor.
“Man har brug for at smile og grine. Og der er altid noget man kan smile og grine af. Og her i caféen er vi gode til at få hinanden til at grine, “ siger Sonja, der kun kan opfordre alle til at komme afsted.
Motionscaféen for Kræftramte og pårørende mødes hver torsdag imellem klokken 16.00 og 18.00 i Vojens Sundhedscenter.
Her er der altid en god snak og kaffe på kanden. Og så er der mulighed for motion. Både indendørs i centeret og udendørs, hvor naturen ligger lige ved døren, og forpladsen til sundhedscenteret er fyldt med motionsredskaber:
“Det er godt at blive rørt. Og nogle kan mere end andre - det er helt i orden,” siger Sonja.

De to frivillige, Inger Thomsen og Erling Fjeldsted er stort set altid med ved de ugentlige sammenkomster i Motionscaféen. Nogle gange er det de udendørs redskaber, der kommer i brug.

De to frivillige, Inger Thomsen og Erling Fjeldsted er stort set altid med ved de ugentlige sammenkomster i Motionscaféen. Nogle gange er det de udendørs redskaber, der kommer i brug.

Gode arrangementer

Det er Kræftens Bekæmpelses lokalforening, der står bag motionscaféen sammen med en gruppe ihærdige frivillige.
Ud over de kerneaktiviteter caféen rummer - snak og motion - er der med jævne mellemrum aktiviteter så som foredrag og indlæg. Dette er muligt takket være donationer fra diverse fonde:
“Det er vi meget glade for. Takket være donationer har vi mulighed for at tilknytte en fysioterapeut til vores træning "en gang om måneden, og hente diverse foredragsholdere til,” fortæller Erling Fjeldsted, som er en af de faste frivillige.

Publiceret 09 March 2016 07:45