Councillor Brenda Smith fra Crawley rækker rådmand Brian Skov Nielsen deres byvåben som gave.

Councillor Brenda Smith fra Crawley rækker rådmand Brian Skov Nielsen deres byvåben som gave.

Ældreudvalget på studietur i Crawley

Af
Jane Thoning Callesen

DEMENS En ombygget skurvogn med plads til hobbyer og mandehørm var noget af det, der gjorde størst indtryk på Kristian Guldfeldt (C), da han sammen med resten af Ældre- og Handicapudvalget rejste på studietur til byen Crawley i England i slutningen af februar.
Formålet med turen var at blive klogere på, hvordan lokale myndigheder i samarbejde med forenings- og forretningslivet kan støtte op om borgere, der er ramt af demens.
Siden 2011 har man i Crawley arbejdet på at blive et mere demensvenligt samfund, og målet er at give borgere med demens et så uafhængigt og meningsfuldt hverdagsliv som muligt.
Og netop skurvognen var ifølge Kristian Guldfeldt et godt eksempel på, at det nogle gange er de små ting, der har den største effekt. Skurvognen var doneret af et lokalt byggeselskab, blev placeret ved siden af byens børnehave og et lokalt elselskab meldte sig frivilligt til at trække kabler til strøm.
“Da skurvognen så stod klar, blev den overdraget til en gruppe ældre herrer med demens, som nu har et frirum, hvor de kan mødes, bygge fuglehuse, snakke om fodbold og bare være sammen”, fortæller Kristian Guldfeldt.
Han fastslår, at det mest interessante ved demensindsatsen i Crawley er, at det ikke kun er kommunen, men i høj grad civilsamfundet, der løfter opgaven.
“Der er en mentalitet i byen om, at man ønsker at behandle de demente godt. For eksempel har busselskabet retningslinjer for, at borgere med demens skal have en ekstra hånd, når de køber billet. Og i den lokale bank, hvor der jævnligt kommer en demensramt herre ind for at betale en regning, der allerede er betalt, har personalet i banken valgt at give ham et pænt stempel alligevel, og så går han glad hjem igen”, siger Kristian Guldfeldt.

Glad rådmand

Også rådmand Brian Skov Nielsen er begejstret for de tiltag, udvalget noterede sig under besøget i England.
“Det væsentligste er, at de demensramte borgere i Crawley bliver inkluderet i det eksisterende samfund og dermed kan leve på lige vilkår med alle andre,” fastslår han.
Besøgsrapporten fra turen forventes at være klar inden udvalgets næste møde den 5. april.
Ældre- og Handicapudvalgets seneste studietur i 2015 gik til Holland, herunder demenslandsbyen De Hogeweyk, som er blandt inspirationskilderne til demensbydelen Byen for Livet som OK-Fonden sammen med Støtteforeningen Margurittens venner nu vil opføre i Odense.

Publiceret 10 March 2016 10:00