’Byen for Livet’ skal også rumme pårørende til demensramte.

’Byen for Livet’ skal også rumme pårørende til demensramte.

Demensramte borgere får egen bydel i Odense

OK-Fonden opfører ’Byen for Livet’

Af
Jane Thoning Callesen

Fleksible boliger, grønne haver og masser af liv og aktiviteter lige uden for døren. Det bliver virkelighed for 2-300 demente borgere i Odense, når bydelen 'Byen for Livet' efter planen tager form i 2018.
Demensbydelen finansieres OK-Fonden og drives af fonden i tæt samarbejde med Odense Kommune. Aftalen kom i hus i sommer, og netop nu udvikler styregruppen kreative ideer til, hvordan bydelen bedst kan imødekomme de dementes behov.
“Vi er i fuld gang med brainstorming og workshops og følger dermed tidsplanen,” fortæller Brian Skov Nielsen (EL), der er rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen.
“I takt med at levealderen stiger, får vi flere demensramte, og det er afgørende, at vi støtter dem og deres pårørende på en værdig og fleksibel måde. Demente skal ikke spærres inde med hegn, men skal kunne fungere ude i samfundet. Målet er, at bydelen kan supplere de mange eksisterende tilbud til demensramte i Odense, så vi får en bred pallette af tiltag.”

Undersøger lokationer

OK-Fondens administrerende direktør, Paul Erik Weidemann, fastslår, at 'Byen for Livet' skal kunne rumme mennesker med demens i alle sygdommens faser.
“Det er blandt andet derfor, vi tænker i mange typer af boligformer. Det er vigtigt, at der både bliver plads til den nydiagnosticerede og den, der skal til at afslutte livet,” siger han.
Det er endnu ikke blevet besluttet præcis hvor, bydelen skal placeres. Men styregruppen har forskellige lokationer i sigte og regner med at være klogere på det hele omkring nytår.
“Til den tid håber jeg, vores visioner er blevet så konkrete, at vi kan give arkitekterne en beskrivelse af det, vi ønsker og gå i gang med et udbudsprogram,” lyder det fra Paul Erik Weidemann.
Opdateret 22/-2016 kl. 13.50:
Det er præciseret, at OK-fonden skal finansiere demenslandsbyen og drive den i tæt samarbejde med Odense Kommune.

Publiceret 10 March 2016 18:00