EfB går i regnskabsmøssigt nul

Øgede sponsorindtægter og spillersalg sikrer nulresultat

EfB Elite A/S præsterede på trods af sportslige resultater under det forventede niveau et nulresultat i 2015. Årsagen er betydelig fremgang i sponsorindtægter, en fortsat gunstig udvikling i EfB Konference og øgede transferindtægter på salg af spillere. Resultatet før skat er på 20.000 kr. mod 6,3 mio. kr. året før.
"På fodboldbanen har vi ikke indfriet forventningerne, og samlet er årsresultatet utilfredsstillende. Jeg er dog tilfreds med, at vi har præsteret flotte resultater i den kommercielle del af forretningen. Alle indtægter afledt af de sportslige præstationer har i regnskabsåret været faldende, men de er for en stor del opvejet af en vækst i sponsorindtægter på 17 procent til 37,0 mio. kr., og at omsætningen er steget med 15 procent i EfB Konference. Overordnet dokumenterer resultatet det potentiale, der er i vores forretning, når den sportslige og kommercielle del forhåbentlig inden længe når topformen på samme tid," siger adm. direktør Søren Poulsen i en pressemeddelelse.  
2015-regnskabet er det første, der ikke er påvirket positivt af EfB’s succes i Europa League i sæsonen 2013-2014. Omsætningen er på den baggrund faldet til 71,0 mio. kr. mod 84,0 mio. kr. i 2014. I forhold til årene før det europæiske comeback ligger omsætningen fortsat ca. 20 mio. kr. højere, og selskabets forretningsomfang er varigt blevet større end tidligere.
EfB befandt sig længe i nedrykningsfare i den seneste sæson i Alka Superliga. Med en stærk afslutning lykkedes det at avancere til ottendepladsen, og forinden havde klubben nået semifinalen i DBU Pokalen, som fremstår som sæsonens sportslige højdepunkt. Også i den nye sæson befinder EfB sig i bunden af Alka Superliga med de følger, det har fået for interessen for hjemmekampe og indtægter fra tv-rettigheder. Foruden stærkt faldende kampindtægter er tv-pengene reduceret med 19 procent til 17,5 mio. kr. Hertil kommer de økonomiske konsekvenser af et skifte på cheftrænerposten i efterårssæsonen.
Derimod har indtægterne fra salg og udleje af spillere fortsat væksten til 22,5 mio. kr. mod 15,7 mio. kr. i 2014. Det er hovedsageligt salgene af Eddi Gomes til kinesisk fodbold, Martin Pusic til FC Midtjylland, Jakob Ankersen til IFK Göteborg og Jonas Knudsen til Ipswich Town, som har båret de øgede indtægter.
EfB har både i sommertransfervinduet og det for nylig afsluttede vintertransfervindue investeret i at styrke spillertruppen, der senest er blevet forstærket med Ronnie Schwartz, Jesper Jørgensen, Jesper Lauridsen, Nikolaj Hagelskjær og Andreas Nordvik, ligesom Jeppe Højbjerg er vendt hjem fra et lejemål i FC Fredericia.
"Allerede i sommeren 2015 investerede vi relativt tungt i spillertruppen, men har af flere årsager ikke opnået det fulde afkast af det endnu. Bestræbelserne er videreført i vintertransfervinduet, primært med henblik på at styrke de bageste positioner og opnå en mere homogen trup. Vi tager vores aktuelle placering i bunden af Alka Superliga meget alvorligt, men med de nævnte forstærkninger til en trup med et i forvejen uforløst potentiale har vi en forhåbning om og tro på, at vi vil være i stand til at lægge afstand til bundpladserne og avancere i tabellen i løbet af foråret," siger Søren Poulsen.
EfB intensiverede også i 2015 talentarbejdet i Sydvestjysk Fodbold Samarbejde (SFS) med over 50 klubber i det sydvestlige Danmark. Ligesom året før repræsenterede 16 spillere klubben på DBU’s landshold i årgangene fra U15 til U21, ligesom Martin Dúbravka og Jerry Lucena har været udtaget til henholdsvis Slovakiets og Filippinernes landshold.
Efter regnskabsårets afslutning har EfB solgt Nicki Bille, Mikkel Vestergaard, Daniel Iversen og Lasse Sørensen. På baggrund af de seneste aktiviteter på transfermarkedet forventer EfB et underskud før transferindtægter og skat på 10-15 mio. kr. i 2016, og omsætningen forventes at stige til 75-85 mio. kr. I forventningerne er ikke indregnet indtægter fra eventuelle spillersalg i det kommende transfervindue. Egenkapitalen i EfB Elite A/S udgjorde ved udgangen af 2015 36,2 mio. kr.
"Salg af spillere vil også i fremtiden være en naturlig del af vores forretning, men vi har et økonomisk fundament, der gør os i stand til i højere grad at holde sammen på spillertruppen og ikke være presset til at realisere spillere, vi betragter som vitale for at opnå sportslig succes," siger Søren Poulsen.

Publiceret 10 March 2016 13:30