Teaterkoncert:

Toget til fornuftens land

Møllen-premiere 2. april på teaterkoncert med sange og musik af Niels Hausgaard

Af
Af gæsteanmelder Carl Skøtt

Det tog, der skal fortsætte sin rejse til fornuftens land, ruller snart ind på perronen. Folk sidder i ventesalen, én hækler - motivet er et dannebrog. Scenen er sat til en teaterkoncert, som teatret Møllen i Haderslev og Vendsyssel Teater i Hjørring i fællesskab vil bringe frem til premiere på Møllen 2. april.
Det, der nu bliver til teaterkoncerten "I fornuftens land" bygget over tekster og musik af Niels Hausgaard, begyndte som en tanke for nogle år siden i den unge Nikolaj Minekas hoved. Siden er han blevet chef for Møllen, og nu realiseres tanken med aktører fra Haderslev og Hjørring - det første samarbejde mellem landets sydligste og nordligste producerende teater.
Møllens Ole Sørensen er instruktør. Forsynet med en ordentlig stak af Hausgaards sange tog han til Skagen, hvor han efter at have gennemlyttet 160 udvalgte de 23, der er med i forestillingen.
Med dem når vi rundt om det hausgaardske univers - satiren, det følsomme og det nære til nænsom musikledsagelse af først og fremmest Mathias Gregersen og Simon Eskildsen.
I Hausgaards shows taler han meget, hvilket er med til at billedliggøre de historier og sange, han fortæller og synger. Forestillingen er uden kommentarer, men sangene er i sig selv nok til at sende en strøm af billeder ud.
Ofte handler sangene - populært sagt - om den lille mand, og de tanker og problemer, han slås med. Vi er i den hverdag, hvor smålighed og egoisme trives - den hverdag de fleste af os færdes i. Vi har det jo så godt, indtil der kommer nogle og tager vores goder fra os - æblerne fra havens æbletræ bl.a.
Satiren får os til at smile og le ad os selv, det følsomme rammer i hjertekulen, og det nære fortæller noget om hvor tosset, naboen er. Egentlig kan vi nøjes med at se i et spejl, og hvis vi gjorde, ville vi ikke bo i fornuftens land.
Folkene i ventesalen er på vej til fornuftens land - eller er de? Er der nogle, der river sløret for egne øjne væk, springer ud i det ukendte og søger mod nye grænser. Det er det, forestillingen lægger op til tanker om.
Ikke et ord om moral, men meget at smile af og tænke over eller bare nyde i sikker forvisning, at vi ikke er som alle de andre.
"I fornuftens land er himlen grå, træerne små og fuglene siger ingenting" - og hæklenålen arbejder på et motiv af dannebrog.
På scenen står Hans Holtegaard, Hanne Laursen, Lone Rødbroe, Connie Tronbjerg og Klaus Andersen. Forestillingen på Møllen vises 2.-9. april, på Vendsyssel Teater 19. april-14. maj, hvorefter den i 2018 er på turné.

Publiceret 10 March 2016 07:00