U & The Kebab

U & The Kebab

Kebab er ikke bare kebab

Siden Phillip Kaya allerede som 17-årig blev medejer af en slagterforretning, har han arbejdet med mad.

Af
Af Michael Tungelund

”Jeg havde ingen uddannelse, var andengenerationsindvandrer og helt vildt i tvivl om min egen identitet. Men jeg vidste, at jeg ville arbejde, så jeg spurgte en af min fars venner, der havde en slagterforretning, om jeg kunne hjælpe til der. Jeg skulle bare have en pakke smøger om dagen, for jeg boede jo hjemme og havde ikke mange udgifter”, husker Phillip Kaya.
Familien Kaya boede dengang i Slagelse, og Phillip var bare 17 år. Ret hurtigt efter blev han af faderens kammerat opfordret til at blive medejer af slagterforretningen, og siden blev det til en kebab-forretning først i Slagelse og senere i Vejle, hvor han fra 1998 til 2010 var indehaver af Paradiso Kebab på Nørretorv.
”Her i Vejle mødte jeg Cæcilie, og da vi efterfølgende fik to drenge sammen, stod det i 2010 klart, at det var på tide at sælge forretningen på Nørretov – der var simpelthen for meget arbejde og for lange åbningstider, hvis også vi skulle have en chance for at være børnefamilie. Så de efterfølgende år arbejdede jeg blandt andet freelance indenfor restaurationsbranchen, indtil min store søn, Yasin, her i begyndelsen af 2015 fortalte, at han ville starte egen kebab-forretning – og at han gerne vil have mig med. Så nu er jeg i gang med at lære næste generation om kebabbens hemmeligheder”, fortsætter Phillip Kaya.
”For en kebab er ikke bare en kebab. Hele hemmeligheden ligger i den marinade, som kødet marinerer i 14-16 timer, inden det kommer på spiddet. Jeg tror, at hver eneste kebab-forretning har sin helt egen opskrift, og derfor vil du også opleve, at der er enorm forskel på smagen fra sted til sted. Det gælder om at finde en smag, som man selv kan lide. Vores egen opskrift er lavet af syv forskellige krydderier, og det er helt afgørende, at den smager ens fra gang til gang, for det vil kunderne have. Og nej, du får ikke opskriften”, siger Phillip Kaya med et smil.
”Oprindeligt brugte man udelukkende lammekød i kebab, men i dag finder du ofte en blanding af lammekød og oksekød. Her hos os bruger vi dog udelukkende kalvekød på vores kødspid, da det efter min opfattelse giver den bedste kødoplevelse. Vi bygger selv hvert eneste spyd op med de forskellige lag kød for at sikre, at kvaliteten er i top.”
”Men også brødet er vigtigt for en god kebab-oplevelse. Derfor bager vi alt vores brød selv, ligesom vi selv laver dejen til vores pizzaer, og jeg er ikke i tvivl om, at det alt sammen gør en forskel. I hvert fald kan jeg se, at mange af mine kunder fra Paradiso-tiden har fundet vej her til Kirkegade – og nye kommer til.”
LÆS OGSÅ: Kits passion for ost

Kød på spid

Men hvordan er det med hygiejnen på et roterende kødspid? Sådan en bakterieforskrækket dansker som mig er i hvert fald en smule bekymret.
”Det behøver du absolut ikke være. I dag er der ret skrappe regler for egenkontrol med kebab-kødet, og vi genbruger aldrig kødet fra den ene dag til den anden. Vi har god erfaring med, hvor meget der sælges på en dag, men hvis der ved lukketid er noget kød tilovers, smider vi det ud. Det er simpelthen for farligt at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.”
”Inden vi fik Smiley-ordningen var et eventuelt hygiejneforhold jo altid mellem Levningsmiddelkontrollen og den enkelte forretningsindehaver, men i dag kan kunderne jo med det samme aflæse, om der har været problemer, og det synes jeg er rigtig godt.”
For Yasin Kaya har det været lærerigt at have farmand med på sidelinjen. Godt nok har han som barn tilbragt mange timer sammen med faderen i forretningen, men det kræver sit at være chef i egen forretning.
”Jeg har lært rigtig meget af min far allerede – han har virkelig styr på tingene, og jeg lytter afgjort til, hvad han mener og siger. Men omvendt er jeg også rigtig glad for at have min egen forretning. Jeg kan godt lide, at der ikke er nogen chef, der bestemmer over mig og giver ordrer. Er vi uenige, så er det jo i sidste ende mig, der bestemmer.”

Strøgavisen Vejle

Følgende artikel har været bragt i Strøgavisen Vejle.

I Strøgavisen Vejle sætter vi fokus på strøgets butikker, de handlende og de mange mennesker, der hver dag besøger Vejles centrale shopping-gade.

Strøgavisen udkommer som et tillæg til Lokalavisen Vejle

Publiceret 14 March 2016 12:00