Køgensere skal være forsøgskaniner

I august sender DR tre programmer, der sætter helbredsundersøgelser og tests i sundhedsvæsnet til debat. De 100 forsøgspersoner skal findes i Køge

Af
Martin Rasmussen

100 køgensere bliver hovedpersonerne i en ny programrække på DR efter sommerferien. Forsøgspersonerne til programmerne, der skal sætte fokus på udfordringerne i sundhedsvæsenet, skal nemlig findes i Køge.
"Vi er på udkig efter 100 borgere i alderen 30-70 år, der føler sig raske og ikke er i medicinsk eller anden behandling og ikke tidligere har haft alvorlig sygdom som eksempelvis hjerte-/karsygdom eller kræft. De vil blive tilbudt at blive tjekket for forskellige sygdomme under kyndig vejledning af sundhedseksperter," forklarer programmernes tilrettelæggere.
Forsøgspersonerne bliver hovedpersoner i de tre dokumentarprogrammer, der får titlen "De måske syge". Her vil 100 forsøgsdeltagere blive tilbudt forskellige helbredsundersøgelser og tests. Efter at have hørt eksperter argumentere for og imod undersøgelserne, skal de tage stilling til, om de vil testes. Vil forsøgsdeltagerne have at vide, om der er sygdomme, der måske – måske ikke venter på dem i fremtiden?

Målet med udsendelserne er at klæde danskerne på til at træffe et informeret valg, når de bliver tilbudt screeninger og andre undersøgelser af deres læge eller på hospitalet.
"I en tid, hvor sundhedsvæsnet tilbyder flere og flere tests og undersøgelser, der har til formål at forebygge alvorlig sygdom, vil DR klæde danskerne på til selv at træffe et informeret valg. For selvom tests og undersøgelser måske i sidste ende kan redde liv, så indebærer undersøgelsen og en eventuel efterfølgende behandling også i sig selv en risiko for at blive syg og sygeliggjort. Er det altid en god idé at vide, at vi måske har en forhøjet risiko for en dag at få en sygdom, og hvad betyder en sådan viden for vores livskvalitet," lyder det i oplægget.
DR forklarer, at man har valgt at finde de hundrede forsøgspersoner i Køge, da byen statistisk set er et billede på hele Danmark.
Programmerne bliver til i et samarbejde med Roskilde Sygehus, og alle tests og undersøgelser vil blive foretaget af eksperter herfra.
Alle 100 deltagere skal mødes en enkelt dag i weekenden den 16. og 17. april. Herefter vil der være yderligere to samlinger på hverdagsaftener inden udgangen af juni samt eventuelt en undersøgelse på Roskilde Sygehus. Nogle deltagere vil desuden få besøg af kamerahold og værten på programmerne nogle gange undervejs.
Interesserede kan sende en mail til fakta@dr.dk.

Publiceret 15 March 2016 09:00